Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski exclude orice summit de pace în Ucraina, fără o retragere prealabilă a trupelor

DW
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat joi drept ”imposibil” orice summit pe tema Războiului din Ucraina cu Vladimir Putin, fără o retragere prealabilă a trupelor celor două tabere şi un armistiţiu durabil, relatează AFP potrivit news.ro

”Atât timp cât vor exista persoane de fiecare parte care vor trage ici-colo, nu va exista o retragere a trupelor (...), iar dacă nu va exista o retragere, nu va exista un format Normandia”, a declarat el într-un maraton de interviuri acordat presei ucrainene şi străine.

”Formatul Normandia” este numele dat summiturilor liderilor ucrainean, rus, german şi francez pe tema păcii în Ucraina, aflat într-un punct mort din 2016.

Rebeli propruşi din estul Ucrainei au acuzat miercuri grupări naţionaliste ucrainene de ”provocări” care au condus la eşecul unei retrageri a trupelor din două tabere situate pe linia frontului.

La rândul său, Kievul a anunţat că este pregătit de o retragere militară după ce va fi respectat un armistiţiu timp de şapte zile.

PROGRESE TIMIDE ÎN PROCESUL DE PACE

Volodimir Zelenski a cerut ca separatiştii ”să garanteze” retragerea efectivă a combatanţilor lor de pe linia de front, iar Kievul să preia ”100%” controlul asupra frontierei sale cu Rusia. Însă rebelii care deţin controlul frontierei refuză să facă acest lucru.

Procesul de pace în estul Ucrainei, unde au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova, acuză Occidentul, a înregistrat în ultimele săptămâni progrese timide.

O delegaţie ucraineană a semnat un document care prevede o autonomie mai mare şi alegeri în teritoriul aflat sub controlul rebelilor - un subiect exploziv în Ucraina, considerat inacceptabil de către organizaţiile naţionaliste, care au organizat acţiunide protest.

Grupări paramilitare naţionaliste au ameninţat să preia controlul asupra zonelor care vor fi abandonate de armata ucraineană, în cazul unei retrageri.

Aceste progrese recente dau o uşoară speranţă a unei relansări a acordurilor de pace de la Minsk, semnate în 2015, care au permis o reducere semnificativă a violenţelor, dar a căror parte politică nu a fost pusă vreodată în aplicare.

Războiul din estul Ucrainei s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi din 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.