Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski își anunță concetăţenii din Italia că a reușit să obtină arme și o mai bună apărare antiaeriană

reuters
zelenski meloni

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat sâmbătă seara concetăţenilor săi din Italia, acolo unde a fost în vizită şi s-a întâlnit cu preşedintele Sergio Mattarella şi cu premierul Giorgia Meloni, dar şi cu Papa Francisc, anunță news.ro.

El a spus că în urma discuţiilor purtate, ucrainenii „au devenit mai puternici” şi a menţionat decizii în privinţa armelor şi apărării antiaeriene. Despre conversaţia cu Papa Francisc a spus că „poate ajuta cu adevărat la oprirea răului agresiunii”. Însă Zelenski a menţionat că, aflat la Roma, a vorbit şi cu preşedintele Africii de Sud, în condiţiile în care această ţară a fost în ultimele zile în centrul unor suspiciuni că sprijină Rusia inclusiv cu arme.

„Astăzi (sâmbătă - n.r.) mă aflu la Roma. Ca întotdeauna în astfel de vizite, există un rezultat. Astăzi am devenit mai puternici. M-am întâlnit cu preşedintele Italiei şi cu şeful Consiliului de Miniştri - acesta este nivelul politic al întâlnirilor. Am aflat că Italia va continua să sprijine Ucraina atât cât este necesar pentru a ne ajuta să rezistăm şi să ne protejăm poporul şi teritoriul”, a relatat Zelenski.

El a spus că a convenit cu premierul Giorgia Meloni asupra unor noi măsuri de apărare comună. „Sunt lucruri bune pe care le putem face împreună pentru a proteja cerul. Există lucruri bune pe care le putem face împreună pentru a ne apăra terestru. Am convenit asupra armelor şi a apărării aeriene”, a detaliat Zelenski.

„Atunci când noi, în Ucraina, ne apărăm libertatea şi vieţile de bombele şi rachetele ruseşti, de teroare, îndepărtăm războiul de restul Europei”, a adăugat liderul ucrainean, precizând că asta este ceea ce i-a spus şi premierul italian.

Zelenski a evocat în discursul său către concetăţeni un atac rusesc soldat cu victime civile care a avut loc sâmbătă în Ucraina, pentru a arăta că astfel de acţiuni pot fi oprite „doar cu arme puternice”

„Astăzi, ucigaşii ruşi au luat viaţa unui alt copil ucrainean - o fată, care nu avea nici măcar 16 ani. Numele ei era Nadia... A fost ucis şi un bărbat, avea 64 de ani. Erau doar oameni obişnuiţi din oraşul obişnuit Kostiantinivka din Donbas... Condoleanţe familiilor şi prietenilor lor! A fost o lovitură de artilerie rusească, cu rachete. Au lovit străzile - case, magazine, o farmacie şi un depozit. Acesta este modul în care Rusia luptă. Cu artileria împotriva străzilor obişnuite, împotriva oamenilor - copii sau adulţi, bărbaţi sau femei. Şi acest lucru poate fi oprit doar cu arme puternice pe care soldaţii noştri le pot folosi pentru a alunga răul agresiunii, astfel încât Kremlinul să nu-şi poată răspândi agresiunea în alte naţiune din Europa”, a spus Zelenski.

 

„Astăzi, Italia a susţinut în mod clar toate punctele formulei de pace din Ucraina”, a mai precizat liderul ucrainean, care a anunţat semnarea unei declaraţii comune cu Italia, ce „conţine toate lucrurile importante”: în ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Italia sprijină începerea negocierilor în 2023 şi, de asemenea, se pronunţă pentru „semnalele corecte şi oportune cu privire la NATO”.

Menţionând întâlnirea cu Papa Francisc, Volodimir Zelenski a spus că „a fost o conversaţie care poate face cu adevărat o diferenţă în istorie, poate ajuta cu adevărat la oprirea răului agresiunii”.

„Am vorbit despre crimele comise de ocupanţii ruşi împotriva poporului nostru, despre deportarea copiilor ucraineni. Nici măcar nu se ştie câţi copii a furat Rusia din Ucraina şi îi ascunde de familiile lor din Ucraina, undeva, într-o ţară străină. I-am cerut Sanctităţii Sale să ne ajute să ne readucem copiii acasă, în Ucraina. Mi-a vorbit şi despre alte puncte din formula noastră de pace, pe lângă întoarcerea tuturor deportaţilor şi prizonierilor. Şi cred că voinţa şi sinceritatea Sanctităţii Sale pot aduce mai aproape punerea în aplicare a formulei noastre de pace, pot aduce mai aproape o pace dreaptă şi echitabilă”, a subliniat Zelenski.

Zelenski a ţinut să mulţumească şi tuturor oamenilor care au ieşit pe străzile Romei cu steaguri ucrainene salutând delegaţia ucraineană „cu inimile deschise şi cu emoţii bune şi sincere

„Italia trebuie să fie întotdeauna de partea binelui, pentru ca binele să rămână în Europa”, a conchis preşedintele ucrainean.

Pe de altă parte, Zelenski a anunţat că a vorbit, de la Roma, cu preşedintele Africii de Sud, căruia i-a explicat că „lumea noastră trebuie să fie unită de regulile dreptului internaţional”. Discuţia a avut loc în condiţiile în care Africa de Sud este suspectată că a livrat arme ruşilor. În plus, ţara africană l-a invitat pe Vladimir Putin la un summit pe care îl găzduieşte, or, liderul de la Kremlin este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională.

„Seara, de la Roma, am vorbit cu preşedintele Republicii Africa de Sud. Am vorbit despre formula de pace, despre dreptate, despre faptul că lumea noastră trebuie să fie unită de regulile dreptului internaţional. Oricine îl ajută pe agresor cu arme va fi complice cu toate consecinţele. L-am invitat pe domnul preşedinte să se alăture altor ţări din lume, de pe toate continentele, inclusiv din Africa, pentru a lucra împreună la punerea în aplicare a formulei noastre pentru pace”, a punctat Zelenski.

 

După vizita din Italia, duminică, şeful statului ucrainean este aşteptat în Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.