Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski, la BBC: Lumea trebuie să acționeze acum pentru a opri amenințarea nucleară a Rusiei

BBC
Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că oficialii ruși au început să "pregătească societatea" pentru posibila utilizare a armelor nucleare, dar a adăugat că nu crede că Rusia este pregătită să le folosească, anunță Mediafax.

Într-un interviu acordat BBC, președintele Zelenski a negat că ar fi îndemnat la atacuri asupra Rusiei, susținând că o remarcă anterioară a fost tradusă greșit. "Trebuie să folosiți lovituri preventive", a spus el, referindu-se la sancțiuni, "nu la atacuri".

În ultimele săptămâni, armata ucraineană a recucerit mari porțiuni de teritoriu într-o contraofensivă de succes care a forțat trupele ruse să abandoneze poziții menținute de mult timp. În ceea ce Kievul descrie ca fiind răspunsul Moscovei la înfrângerile sale, președintele Vladimir Putin a anexat patru regiuni parțial ocupate din Ucraina.

Anexările, considerate pe scară largă ca fiind ilegale, au generat temeri legate de o posibilă escaladare a războiului. Președintele Putin și alți înalți oficiali ruși au sugerat că armele nucleare - eventual arme tactice mai mici - ar putea fi folosite pentru a apăra aceste zone, deși oficialii occidentali spun că nu există dovezi că Moscova este pregătită să facă acest lucru.

Vorbind în limba engleză în biroul său din Kiev, președintele Zelenski a declarat: "Încep să își pregătească societatea. Asta este foarte periculos. Ei nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Ei nu știu dacă o vor folosi sau nu o vor folosi. Cred că este periculos chiar să vorbim despre asta".

Apoi, în ucraineană, a spus printr-un traducător: "Ceea ce vedem este că oamenilor de la putere din Rusia le place viața și, prin urmare, cred că riscul de a folosi arme nucleare nu este atât de sigur cum spun unii experți, deoarece ei înțeleg că nu există cale de întoarcere după ce o folosesc, nu doar istoria țării lor, ci și ei înșiși ca personalități."

Interviul a avut loc la câteva ore după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare a adus lumea mai aproape de "Armageddon" decât oricând de la criza rachetelor cubaneze din timpul Războiului Rece.

Președintele Zelenski a declarat că este nevoie de acțiune acum, deoarece amenințările Rusiei reprezintă un "risc pentru întreaga planetă". Moscova a făcut "deja un pas" prin ocuparea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe care președintele Putin încearcă să o transforme în proprietate rusă.

Aproximativ 500 de soldați ruși se află la centrală, a spus el, deși personalul ucrainean o operează în continuare.

"Lumea poate opri de urgență acțiunile ocupanților ruși", a declarat președintele Zelenski. "Lumea poate pune în aplicare pachetul de sancțiuni în astfel de cazuri și poate face totul pentru a-i determina să părăsească centrala nucleară".

Înzestrată cu arme sofisticate furnizate de Occident, armata ucraineană a făcut progrese semnificative în est și în sud, recucerind orașe și sate chiar și în zone despre care Kremlinul susține că fac acum parte din Rusia.

Președintele Zelenski a declarat că forțele ruse "luptă destul de bine", dar că Ucraina a primit arme - "nu voi spune că avem destule acum" - și că soldații sunt motivați să avanseze.

Eșecurile armatei ruse, o rușine majoră pentru președintele Putin, au stârnit critici la adresa armatei țării.

Pe fondul pierderilor, președintele Putin a anunțat mobilizarea a sute de mii de rezerviști, ceea ce a dus la proteste anti-război în Rusia și la un exod uriaș al bărbaților de vârstă militară.

Președintele Zelenski i-a îndemnat pe ruși să "lupte pentru corpul, drepturile și sufletul lor", spunând: "Acești copii mobilizați acum, vin fără mitraliere, fără veste blindate, sunt doar carne de tun.... Dacă nu vor să fie kebab... trebuie să lupte pentru viața lor”.

"Atacul nuclear nu-l înspăimântă pe Putin", a spus el. "Îi este frică de societatea sa, de poporul său. Pentru că doar acești oameni îl pot da jos, îl pot deposeda de putere și o pot da altei persoane".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.