Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski: Războiul aproape că ucide economia. Este în comă

pbs.twimg.com
Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat importanța primului transport de cereale la export din țara sa de la invadarea Rusiei, spunând că acesta duce o fracțiune din recolta pe care Kievul trebuie să o vândă pentru a ajuta la salvarea economiei sale distruse, scrie Reuters, potrivit mediafax.

Comentariile sale sumbre, transmise miercuri prin intermediul unei înregistrări video studenților din Australia, au fost făcute în timp ce în Turcia se încheia inspecția navei înainte ca aceasta să ajungă la destinația sa finală, în Liban, în cadrul unui acord menit să atenueze criza alimentară mondială.

Nava Razoni a plecat luni dimineață din portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, transportând 26.527 de tone de porumb către Tripoli, în Liban, în unui acord de export de cereale și îngrășăminte negociat de ONU între Moscova și Kiev luna trecută - un progres diplomatic rar într-un război de uzură.

Dar Zelenski a declarat că este nevoie de mai mult timp pentru a vedea dacă vor urma și alte transporturi de cereale.

"Chiar recent, datorită ONU în parteneriat cu Turcia, am avut o primă navă cu livrare de cereale, dar aceasta încă este nimic. Dar sperăm că este o tendință care va continua", le-a spus el studenților.

El a spus că Ucraina trebuie să exporte minimum 10 milioane de tone de cereale pentru a contribui urgent la reducerea deficitului bugetar, care se ridică la 5 miliarde de dolari pe lună.

Un oficial turc de rang înalt a declarat că trei nave ar putea părăsi zilnic porturile ucrainene după plecarea navei Razoni, în timp ce ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat că alte 17 nave au fost încărcate cu produse agricole și așteaptă să plece.

Cunoscută drept grânarul Europei, Ucraina speră să exporte 20 de milioane de tone de cereale păstrate în silozuri și 40 de milioane de tone din recolta în curs, inițial din Odesa și din orașele vecine Pivdennyi și Chornomorsk.

"Războiul... aproape că ucide economia. Este în comă", a adăugat Zelenskiy. "Blocarea porturilor de către Rusia este o mare pierdere pentru economie”.

Zelenskiy a avertizat în repetate rânduri că Moscova ar putea încerca să obstrucționeze exporturile, în ciuda semnării acordului de luna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.