Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski se pregătește să ia o măsură care va genera un deranj uriaș

rtve.es
zelenski

O nouă lege de mobilizare – care urmează să fie supusă votului parlamentar pe 31 martie – urmărește să actualizeze cadrul legal al Ucrainei înaintea unui val de recrutare anticipat în acest an. Până la 500.000 de persoane vrea să recruteze Ucraina, asta în condițiile în care mulți ucraineni fug de recrutare în țări străine, totul pentru a nu ajunge pe front.

Efortul a vizat în principal înlocuirea celor 330.000 de trupe epuizate aflate în prezent pe câmpul de luptă, a declarat Ministerul Apărării ucrainean pentru Financial Times.

Recruții rămași vor înlocui victimele și vor răspunde altor nevoi militare, în funcție de situația câmpului de luptă, a spus ministerul.

O lege controversată

Dar legea se dovedește controversată, cu peste 4.000 de amendamente depuse de parlamentarii ucraineni la primul proiect. Când Rusia și-a lansat invazia în 2022, mulți ucraineni s-au oferit voluntari pentru a-și apăra țara. Dar acel bazin a fost epuizat și o mare parte dintre bărbații în vârstă nu doresc să fie trimiși pe front.

Până acum, au fost recrutați doar bărbați în vârstă de 27 de ani sau mai mult, bărbații care servesc pe câmpul de luptă având în medie 40 de ani. Ucraina are un grup mai restrâns de mileniali și din generația Z în comparație cu alte țări, având în vedere o scădere a natalității după prăbușirea Uniunii Sovietice.

O propunere de reducere a vârstei de recrutare la 25 de ani a stârnit o reacție acerbă din partea politicienilor care susțin că ar fi o sinucidere ca națiune să-și trimită pe cei tineri în tranșee.

Ce spune Zelensky

Într-un prim anunț public despre victimele de război, președintele Volodimyr Zelenskyi a declarat luna trecută că 31.000 de soldați au murit până acum. Numărul real este probabil să depășească acest lucru, mai mulți oficiali americani estimand anterior că este de cel puțin mai mult decât dublul cifrei lui Zelenskyy. Datele privind populația masculină a Ucrainei, împărtășite de comisia parlamentară pentru economie, arată că din 11,1 milioane de bărbați ucraineni cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani, doar aproximativ 3,7 milioane sunt eligibili pentru mobilizare. Ceilalți bărbați fie luptă, sunt cu dizabilități, sunt în străinătate sau sunt considerați lucrători critici.

Autoritățile sunt, de asemenea, conștiente de necesitatea de a trata cu atenție acest subiect, pentru a evita respingerea sau revolta cetățenilor plătitori de impozite să fugă în străinătate sau să se ascundă, privând Kievul de veniturile atât de necesare.

Unii ucraineni fug: „Nu vreau să mor”

Un sondaj din februarie realizat de Info Sapiens, o organizație ucraineană de cercetare socială, a constatat că 48% dintre bărbați nu erau pregătiți să lupte, în timp ce 34% erau pregătiți. Restul au spus că e greu de spus. „Nu îmi este frică să recunosc că nu vreau să mor”, a spus Yaroslav, care a încercat să fugă din Ucraina vara trecută, dar a fost respins la graniță când a prezentat acte medicale false de scutire. „Trebuie să decizi ce iubești mai mult, familia sau țara ta”, a spus tatăl unui copil mic, în vârstă de 32 de ani.

25 de zile de concediu în doi ani

În cei doi ani în care a servit pe câmpul de luptă al Ucrainei, Ilya a avut doar 25 de zile de concediu. „Doi ani fără pauză, fără rotație – desigur, moralul este scăzut și motivația ucigătoare”, a spus Ilya, care servește într-o brigadă de asalt. „Avem nevoie fie de rotație, fie de vacanțe normale pentru a ne odihni corespunzător.” Soldatul a spus că serviciul nelimitat al Ucrainei se numără printre motivele pentru care oamenii au încercat să evite să fie recrutați pe front. Dar, a spus el, „dacă oamenii nu vin, nu ne putem odihni”, adăugând că lipsa de personal a fost atât de gravă în unitatea sa, încât concediul viitor a fost anulat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.