Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiica lui Serghei Șoigu și alți 80 de sportivi ruși celebri au fost interziși în Ucraina pentru următorii 50 de ani

zelenski

Peste 80 de sportivi ruși și reprezentanți ai unor organizații sportive au fost sancționați de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează insidethegame.

Zelenski a emis un decret oficial prin care le interzice persoanelor respective să intre pe teritoriul ucrainean timp de 50 de ani, ca răspuns la asaltul militar al Rusiei asupra țării.

Mai mulți campioni olimpici se numără printre cei care au fost pedepsiți, printre care dansatorul pe gheață Nikita Katsalapov, biatlonista Svetlana Ishmouratova și gimnasta Svetlana Khorkina.

Fostul portar internațional rus Igor Akinfeev, deținător a peste 100 de selecții pentru țara sa, a fost, de asemenea, afectat de sancțiuni, la fel ca și președintele Federației Ruse de Triatlon (RTF), Ksenia Shoigu, fiica ministrului rus al apărării, Serghei Shoigu.

Reacțiile sportivilor

RTF a declarat pentru agenția oficială de știri de stat rusă TASS că pedepsele sfidează "explicații rezonabile".

"Sprijinul, de care oamenii au acum nevoie în mod special, a fost și va fi mai important pentru noi decât niște liste nebunești, iar deciziile pe care Kievul încearcă să le lege de sport nu au nimic de-a face cu asta, sportul trebuie să rămână în afara politicii", se arată într-o declarație a RTF.

Ishmouratova, dublă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice și de cinci ori campioană mondială, a susținut că nu a fost afectată de sancțiuni.

"Este frumos că tovarășul Zelenskyy cunoaște un nume precum Ishmouratova", a declarat pentru TASS fosta biatlonistă, care este acum membră a Armatei Roșii ruse.

"Steagul este în mâinile lui, am râs. Iau asta cu calm. Avem o țară imensă, cu o natură frumoasă și neatinsă, din punct de vedere turistic, nu voi pierde nimic - nu voi fi supărat dacă nu voi călători în Europa și în alte câteva țări".

Dmitri Vasilyev, un alt dublu campion olimpic la biatlon care a fost sancționat, a adăugat: "Cred că, în timp, totul va fi bine în Ucraina și toate aceste liste vor fi anulate."

Gimnaștii ruși au fost, de asemenea, incluși pe liste, printre care Khorkina, Artur Dalaloyan, Viktoria Listunova și Maria Paseka.

Khorkina este de șapte ori medaliată la Jocurile Olimpice, câștigând aurul la paralele inegale la Atlanta 1996 și Sydney 2000.

„Nebunie totală”

Listunova, în vârstă de 17 ani, și Dalaloyan au ajutat Comitetul Olimpic Rus să câștige titlurile pe echipe la Tokyo 2020, respectiv feminin și masculin, în timp ce Paseka are în palmares patru medalii olimpice.

"Decizia conducerii Ucrainei de a impune sancțiuni asupra gimnastelor noastre poate fi numită nebunie totală", a declarat pentru TASS Valentina Rodionenko, antrenorul principal al echipei naționale de gimnastică a Rusiei.

"Oamenii nu mai știu cum să ne rănească altfel.

"Nu aveam de gând să merg în Ucraina, iar aceste sancțiuni nu pot împiedica în niciun fel participarea noastră la competițiile din străinătate dacă federația internațională va decide la începutul lunii mai asupra revenirii rușilor și bielorușilor."

Printre alți sportivi ruși notabili care au fost sancționați se numără Anton Chupkov, dublu medaliat cu aur mondial la înot, și Alexei Papin, triplu campion la kickboxing.

Papin, învingător în 15 din cele 16 meciuri pe care le-a disputat de când a trecut la boxul profesionist, a promis că sancțiunile nu îl vor împiedica să ajute oamenii din Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk - două regiuni ocupate de Rusia în Ucraina.

Cele două zone, precum și regiunile Kherson și Zaporizhzhia au fost anexate de președintele rus Vladimir Putin după organizarea unor așa-numite referendumuri în septembrie anul trecut.

"Sunt mândru de acest lucru", a declarat Papin pentru TASS. "Poate pentru că am fost la Donețk, Luhansk, îi susțin pe băieții noștri. Nu voi înceta să-i susțin, prietenii și rudele mele sunt acolo.

Schimbare de viziune

Demersul lui Zelenskyy vine într-un moment în care mai multe federații internaționale au fost de acord să permită sportivilor ruși și belaruși să revină pe scena sportivă mondială.

Sportivii din Rusia și Belarus au fost în mare parte interziși din sportul internațional de la invazia din Ucraina din februarie 2022.

Luna trecută, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a recomandat ca sportivilor din cele două națiuni să li se permită să se întoarcă în calitate de neutri, atât timp cât nu susțin războiul din Ucraina și nu sunt afiliați la armată.

World Triathlon a fost cea mai recentă federație internațională care a ridicat interdicția impusă sportivilor ruși și bieloruși.

Skateboardingul, tenisul de masă, taekwondo și luptele se numără printre sporturile care au indicat că vor adera și ele la recomandările CIO.

Altele, printre care atletismul, echitația, escalada sportivă și surfingul, au anunțat că interdicțiile lor vor rămâne în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.