DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Volumul tranzacțiilor imobiliare comerciale din România a crescut cu 21% în S1 față de 2019

www.bugetul.ro
firme, afaceri

Volumul tranzacțiilor imobiliare comerciale din România – birouri, proiecte de retail, industriale și de logistică, hoteluri - a crescut în S1 cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut, piața fiind alimentată de tranzacțiile cu clădiri de birouri din București, anunță JLL România.

Bucureștiul a reprezentat aproape 90% din volumul total al tranzacțiilor în primul semestru 2020, estimat la 410 milioane de euro. Și, așa cum s-a întâmplat în ultimii 5 ani, volumele de piață au fost dominate de tranzacțiile cu birouri. Acestea au reprezentat 85% din total, în timp ce sectorul industrial a cumulat peste 8%, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Oficial al BCE, AVERTISMENT sumbru: băncile din Europa vor avea probleme

”În România, 2020 a început cu un număr mare de tranzacții în derulare; și mai multe proiecte de birouri erau în stadii avansate de negociere. Chiar dacă criza COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra pieței de investiții, volumul tranzacționat în prima jumătate a anului a fost totuși cu 21% mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2019. Multe dintre tranzacțiile în curs au fost oprite în perioada de izolare impusă de răspândirea COVID-19, respectiv între 15 martie și 15 mai. Spre sfârșitul primului semestru însă, activitatea pe piața investițională a început să revină la normal, unele dintre tranzacțiile mari fiind reluate”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania.

De asemenea, în al doilea trimestru au fost închise câteva vânzări de proiecte de birouri în București, în condițiile în care acestea erau în stadii avansate înainte de pandemie.

Majoritatea proprietarilor locali au fost nevoiți să se axeze pe gestionarea activelor și să implementeze noile reguli de adaptare a clădirilor la noua realitate.

Citește și: E lege! Administrațiile locale pot monta echipamentele de supraveghere video fără costuri suplimentare pentru deținătorii stâlpilor

Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul tranzacțiilor a rămas stabil, mărimea tranzacției medii crescând până la 27 de milioane euro, în principal datorită semnării mai multor tranzacții de dimensiuni mari, care includ un portofoliu pan-CEE și alte active importante.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în prima jumătate a anului 2020 a fost vânzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC.

Alte tranzacții de birouri notabile au fost achiziția de către grupul Dedeman a celei de-a treia faze a The Bridge - o clădire de 21.100 mp care face parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din partea de Centru-Vest a Bucureștiului, achiziția Global City Business Park, de 50.000 mp din zona Pipera Nord de către Arion Green Investment și achiziția a 50% din Renault Business Connect în Vestul Bucureștiului de către Globalworth.

Singura tranzacție de vânzare a unui proiect cu o componentă de retal închisă în prima jumătate a anului a fost achiziția de către Lotus Center, un grup local cu sediul în Oradea, a Oradea Plaza, un proiect mixt.

Citește și: Mircea Lucescu împlinește 75 de ani! Cel mai titrat tehnician român din toate timpurile se pregătește pentru o nouă aventură

Cea mai mare tranzacție pe piața industrială a fost cumpărarea de către CTP a parcului logistic Equest situat pe Autostrada A1, la Km 13, cea mai importantă sub-piață logistică din București.

De asemenea, a fost tranzacționat și un hotel în perioada analizată, Golden Tulip pe Calea Victoriei, care a marcat intrarea pe piața locală a Grupului Fatal.

Cumpărătorii români au reprezentat 28% din volumul tranzacțiilor în 2019 și 35% în primul semestru 2020.

Cei mai activi jucători au fost Dedeman, One United, Lotus Center sau Element Industrial.

Randamentele prime pe piața de birouri și pe cea de retail rămân la 7,00%, în timp ce pe piața industrială acestea se situează la 8,00%.

Randamentele pe retail și pe piața industrială sunt la același nivel ca acum 12 luni, în timp ce randamentele de birouri s-au comprimat cu 25 bps în decursul anului.

”România este încă bine poziționată din perspectiva randamentului, deoarece valorile actuale sunt încă în spatele ultimului vârf înregistrat în perioada 2007 - 2008. Deși este dificil să facem previziuni exacte în acest moment, mai multe tranzacții, în valoare de aproximativ 650 de milioane de euro, ar putea să fie închise în restul anului 2020”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

România s-a plasat pe locul patru în Europa Centrală și de Est (ECE) după volumul investițiilor în proprietăți imobiliare atras în prima jumătate a anului, după Polonia, Cehia și Ungaria, potrivit JLL CEE Investment Market H1 2020.

În total, în perioada analizată, în ECE s-au tranzacționat proprietăți în valoare de 6,4 miliarde de euro. Peste 46% din volumul total din ECE a fost realizat de Polonia, cu 2,9 miliarde de euro.

Cehia a avut un volum de 1,95 miliarde de euro, în condițiile în care aici s-a realizat cea mai mare tranzacție înregistrată vreodată pe această piață, în valoare de 1,3 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.