Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ursula Von der Leyen, prima ciocnire cu 'Doamna de fier' de la Londra: Ce i-a cerut noului premier al Marii Britanii

DW
Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că speră ''respectarea integrală a acordurilor'' convenite între UE şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, după ce Partidul Conservator britanic a ales-o pe Liz Truss pentru postul de premier, relatează AFP, potrivit agerpres.

''UE şi Regatul Unit sunt parteneri. Împreună facem faţă la numeroase provocări, de la schimbările climatice până la războiul din Ucraina. Sper o relaţie constructivă cu respectarea integrală a acordurilor noastre'', a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, în contextul în care Liz Truss a ameninţat că nu va aplica dispoziţiile privind Irlanda de Nord cuprinse în acordul de Brexit încheiat cu UE.

Conform protocolului nord-irlandez inclus în acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, provincia Irlanda de Nord rămâne în uniunea vamală şi în piaţa comună a UE, menţinându-şi astfel deschisă frontiera cu Irlanda, ţară membră a UE. Dar Londra consideră că acest protocol, care practic creează o frontieră în interiorul Regatului Unit, este imposibil de aplicat.

După ce înaintea referendumului privind Brexitul din 2016 Liz Truss a făcut campanie împotriva ieşirii din UE, ca ministru de externe în guvernul demisionarului Boris Johnson ea a adoptat un ton adesea foarte virulent contra UE.

Ea este de altfel iniţiatoarea unui proiect de lege ce prevede suspendarea aplicării clauzelor din protocolul nord-irlandez, ceea ce ar putea antrena noi represalii din partea Bruxellesului - pe lângă procedurile legale deja iniţiate - şi un război comercial cu impunerea reciprocă de taxe vamale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.