Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vosganian: Deciziile luate în cazul Romgaz au avut un impact favorabil

varujan vosganian

Senatorul Varujan Vosganian arata ca masurile luate în cazul Romgaz în perioada în care a ocupat functia de ministru al Economiei si Finantelor au avut un impact favorabil asupra economiei, pozitie pe care spune ca a sustinut-o si la audierile din 1 octombrie 2013 din Comisia juridica a Senatului.

'Aceste decizii au avut în vedere riscurile ce ar fi putut aparea în situatia în care combinatele ar fi decis sa închida. Pagubele ce ar fi decurs din nelivrarea de catre Romgaz a unei cantitati importante din productia sa (peste 25%), costul disponibilizarilor (atât prin plata ajutorului de somaj, cât si prin neprimirea impozitului pe salariu si CAS), impactul TVA necolectat, neacoperirea unor importante capacitati de transport utilizate pentru transportul gazelor si îngrasamintelor, reducerea ofertei de îngrasaminte pentru intern, problemele sociale dramatice în localitati monoindustriale, precum Victoria, Fagaras, Turnu Magurele, Savinesti etc., erau deosebit de mari. Oprirea pentru doar o luna a combinatelor ducea la pagube mai mari decât tot discountul oferit în perioada 1 februarie - 31 iulie 2008', potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES de Varujan Vosganian.
Vosganian prezinta contextul în care s-a decis acordarea unui discount combinatelor de îngrasaminte chimice, în urma cresterilor succesive ale pretului gazelor naturale în anul 2008 - 'anul celei mai explozive cresteri, pe piata mondiala, a pretului gazului natural din întreaga perioada postbelica'.
Astfel, arata el, pe fondul protestelor sindicatelor si patronatelor din industria chimica, carora li s-a alaturat Federatia Sindicala Cartel Alfa si asociatiile producatorilor agricoli, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a acceptat acordarea, pe o perioada de 6 luni (1 februarie - 31 iulie 2008), a unui discount egal doar cu jumatate din cresterile de pret ale gazului metan (adica max. 23 de dolari/1000 mc, cca 7% din pretul de livrare rezultat din 'cos').
'Impactul favorabil al deciziilor luate de conducerea MEF si sustinute de Guvernul României a fost înregistrarea, de catre Romgaz, a unui profit brut suplimentar de 80 de milioane de lei în 2008 fata de 2007 si cresterea cu trei procente a ratei corespunzatoare a profitului brut, pâna la 26%. De asemenea, profitul net a crescut de la 509 milioane lei la 537 milioane lei, ajungând la 16,4% (peste programul stabilit, de 15%)', se mai arata în comunicat.
Potrivit sursei citate, s-a reusit plata tuturor facturilor curente si recuperarea restantelor pe care combinatele de îngrasaminte chimice le aveau la Romgaz, asa cum o dovedeste situatia prezentata de Romgaz în data de 10.09.2013, dublarea cantitatii de îngrasaminte chimice livrata catre producatorii agricoli, asa cum o dovedeste Nota Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale 2540 / 27.07.2008 si mentinerea pretului îngrasamintelor chimice produse în tara, spre deosebire de cele provenite din import, asa cum o dovedeste declaratia ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, în Stenograma sedintei de Guvern din data de 02.09.2008.
Printre alte beneficii ale acordarii discountului, Vosganian enumera mentinerea integrala a celor peste 9.000 de locuri de munca, asigurarea, la bugetul national, a unor venituri de peste 180 milioane de dolari, asa cum rezulta din Nota de fundamentare a OUG 54/2009, avizata de ministrul Finantelor, redeschiderea combinatelor chimice de la Fagaras si Savinesti, precum si demararea unor investitii care, începând cu anul 2008, au cumulat, potrivit concluziilor întâlnirii cu patronatele din industria chimica, în cadrul elaborarii Strategiei de reindustrializare a României, peste 600 de milioane de lei.
Conducerea Senatului va lua în discutie luni avizul favorabil date de Comisia juridica pentru încuviintarea urmaririi penale a senatorului Varujan Vosganian în dosarul Romgaz. DIICOT îl acuza pe Vosganian de constituire a unui grup infractional organizat, abuz în serviciu si complicitate la delapidare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.