Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vot istoric în Parlamentul din Kosovo

Parlamentul din Kosovo a votat luni în favoarea modificării constituției și creării unui tribunal pentru crime de război, cerut de Occident pentru judecarea presupuselor crime comise de membri ai fostei gherile separatiste albaneze UCK, inclusiv recoltarea de organe, relatează Reuters și France Presse.

Votul a avut loc la doar o lună după prima tentativă a parlamentului de a aproba crearea instanței, văzută de mulți albanezi din Kosovo ca o încercare de a defăima războiul lor de gherilă din 1998-1999 împotriva dominației sârbe.

Modificările constituționale au fost aprobate de 82 de deputați în parlamentul de 120 de locuri.

"Aflarea adevărului despre unele afirmații din timpul și de după război este o provocare cu care ne confruntăm", a explicat înaintea votului în fața deputaților prim-ministrul kosovar Isa Mustafa.

''Aceasta este o cerere explicită a partenerilor strategici ai Kosovo, mai ales Statele Unite și Uniunea Europeană", a adăugat el.

În prezent desființată, Armata de Eliberare din Kosovo (UCK) a fost acuzată ani de zile că a scos organe de la etnici sârbi captivi, care au fost apoi uciși și organele lor vândute pe piața neagră, amintește Reuters. Mulți foști membri ai UCK fac acum parte din elita politică în Kosovo, iar foștii combatanți sunt considerați eroi de majoritatea albanezilor din Kosovo.

Principalii susținători diplomatici și financiari ai Kosovo, Statele Unite și Uniunea Europeană, i-au cerut insistent să abordeze acuzațiile.

Ei afirmă că eșecul de a crea instanța riscă să vadă această problemă preluată de Consiliul de Securitate al ONU și implicarea inevitabilă a marelui aliat al Serbiei Rusia, care se opune suveranității Kosovo.

După un deceniu de rezistență pasivă, UCK a ridicat armele împotriva fostului om forte sârb Slobodan Milosevic la sfârșitul anilor 1990, obținând în cele din urmă sprijinul aerian al NATO pentru a opri uciderea și expulzarea civililor etnici albanezi, amintește Reuters.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008 și a fost recunoscut de peste 100 de state, dar nu de Serbia sau Rusia.

Noul tribunal va avea sediul în Olanda, din cauza preocupărilor legate de intimidarea martorilor și corupției judiciare în Kosovo.

Fostul prim-ministru și comandant al UCK în timpul războiului, Ramush Haradinaj, a fost printre cei care s-au opus în parlament tribunalului.

"Prin aprobarea acestui tribunal ne transformăm singuri într-un monstru. În timpul războiului nu am fost monștri, am fost victime", a declarat Haradinaj, care conduce acum Alianța pentru Viitorul Kosovo, de opoziție.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.