DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vot până la ora 23.59 la alegerile parlamentare: O largă majoritate politică în frunte cu PSD și PNL pregătește schimbări importante

Inquam Photos/ Octav Ganea
alegeri tur II prezidentiale 24 11 2019

Liderii parlamentari ai PSD, PNL, USR, UDMR, PMP și ai minorităților naționale au depus un proiect de lege care vine cu noutăți importante  pentru alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie. Printre semnăturile de susținere nu se regăsesc semnături de la Pro România și ALDE. ȘTIRIPESURSE.RO vă prezintă 12 prevederi-cheie din proiectul de lege:

1. Nu se mai acordă partidelor subvenții în funcție de numărul de parlamentari și se revine la vechea formulă de calcul în funcție de numărul de voturi din alegeri. Principalii perdanți sunt partide precum Pro România care nu au candidat în alegeri dar au racolat parlamentari și au încasat astfel bani de la bugetul de stat.

2. Partidele vor putea folosi în campania electorală subvenția primită de la bugetul de stat, sub condiția folosirii unui cont bancar distinct care să permită urmărirea cheltuirii banilor de la buget.

3. Se schimbă definiția partidelor politice parlamentare: „În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înțelege partidele politice și organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obținut mandate de deputat sau de senator. Perdante sunt partidele care au transferat parlamentari, precum Pro România și PPU-SL.

4. Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar vor fi asimilate partidelor politice parlamentare.

5. La secțiile de votare din străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare în format electronic. Dacă sistemul informatic nu funcționaază, listele electorale suplimentare din străinătate se întocmesc pe suport de hârtie.

6. Alegătorii din străinătate vor putea vota și la altă secție de votare din circumscripția electorală de care aparțin, pe listele suplimentare.

7. Se reduce la jumătate numărul necesar de susținători pentru depunerea de candidaturi, atât în cazul partidelor, cât și în cazul independenților.

8. Se va putea vota până la ora 23.59. / Care va fi procedura: La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, în condițiile prezentei legi. Preşedintele biroului electoral al secției de votare verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot şi dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul ordonat al acestora în localul de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Alegătorii aflați în aceste situații pot vota până cel mult la ora 23.59.”

9. Persoanele de la secțiile de vot, inclusiv paznicii și alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, pentru a se proteja de COVID-19.

10. Primarii, sub coordonarea prefecţilor, vor asigura igiena și dezinfecția localurilor de vot.

11. STS filmează și ascultă numărarea voturilor. La alegerile parlamentare se va realiza „înregistrarea audiovideo neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor”. De asemenea, se va trimite către Biroul Electoral Central o fotografie cu procesul-verbal privind consemnarea rezultatului votării. Înregistrările și fotografiile se realizează în localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

12. Cine numără voturile? Centralizarea voturilor se va realiza în sediul BEC, printr-un sistem pus la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Aplicațiile informatice sunt puse la dispoziția partidelor care participă la alegeri, la cererea scrisă a acestora. Sistemul de centralizare a voturilor este coordonat de AEP. Infrastructura informatica este asigurată de STS. Sistemul informatic de centralizare a voturilor poate fi accesat pentru vizualizarea in timp real a datelor, din sediul Biroului Electoral Central, de catre reprezentantii Biroului Electoral Central si cei ai Autoritatii Electorale Permanente, pe baza drepturilor de acces stabilite prin decizie a Autoritatii Electorale Permanente.

LEGEA depusă în Senat este aici .

 

 

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.