Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe votul în Marea Britanie pentru alegerea succesorului sau succesoarei lui Boris Johnson

Sunak Truss

Membrii Partidului Conservator încep să voteze prin corespondenţă, săptămâna aceasta, succesorul sau succesoarea lui Boris Johnson la şefia formaţiunii, între Liz Truss, favorită în sondaje, şi Rishi Sunak, până la 2 septembrie, relatează AFP.

Membrii partidului aflat de 12 ani la putere - al căror număr exact este confidenţial, dar care este estimat la 200.000 şi reprezintă mai puţin de 0,3% din populaţia regatului - urmează să primească buletinele de vot până la sfârşitul săptămânii.

Este vorba despre un corp electoral mai degrabă bătrân, masculin şi alb.

După un început de campanie foarte deschis şi o serie de cinci voturi rezervate deputaţilor partidului în vederea selectării a doi finalişti, suspansul pare să scadă.

Candidatul preferat al deputaţilor majorităţii parlamentare, care l-au plasat în frunte în prma fază a scrutinului intern, Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, lăudat pentru felul cum a acţionat în timpul pandemiei covid-19, este cu mult mai puţin popular în rândul bazei partidului.

Liz Truss, în vârstă de 47 de ani, susţinută în sondaje după primele dueluri televizate cu fostul minstru al Finanţelor, propune o scădere masivă a impozitelor şi se bucură de o susţinere în ascensiune.

Ministrul în exerciţiu al Finanţelor Nadhim Zahawi, care a anunţat luni că o susţine pe şefa dimplaţiei în exerciţiu, scrie în ediţia de luni a Daily Telegraph că ea va ”răsturna ortodoxia economică învechită şi ne va conduce economia în mod conservator”.

El se alătura astfel multor altor susţinători ai lui Truss - fostul ministru însărcinat cu Irlanda de Nord Brandon Lewis, deputatul Tom Tugendhat, eliminat din cursa internă, şi ministrul în exerciţiu al Apărării Ben Wallace, foarte respectat în partid, care i-a lăudat ”experienţa” în timpul Războiului rus din Ucraina.

De la începutul campaniei interne - în care problemele de mediu lipsesc aproape complet -, cei doi finalişti se înfruntă în principal pe terenul fiscalităţii.

Liz Truss promite să reducă impozitele imediat şi anunţă că va reveni asupra unei creşteri a cotizaţiilor sociale introdusă în primăvară în vederea finanţării sistemului public de sănătate NHS, pus la grea încercare de pandemia covid-19.

Rishi Sunak avertizează că acestea sunt ”basme” şi că este mai bine să se aştepte să scadă inflaţia, aflată la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, înaintea unei scăderi a presiunii fiscale.

Un bancher foarte bogat, el a anunţat de curând că vrea să redcă TVA-ul energiei pentru uşura povara gospodăriilor şi a promis o scădere a impozitului pe venit în următorii şapte ani, o promisiune atacată imediat de tabăra lui Truss, care promite să facă acest lucru în şapte săptămâni.

Pentru a atrage baza partidului, Sunak promite o înăsprire a reglementărilor migraţiei şi s-a lansat duminică în ”războaie culturale”, dragi aripii drepte a partidului.

El a promis să împiedice ”agitatorii de stânga” să atace cu ”buldozerul istoria, tradiţiile şi valorile fundamentale” ale regatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.