Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul SUA la ONU atrege furia Israelului: Netanyahu a renunțat brusc la o vizită la Washington

Biden Netanyahu

Relațiile dintre președintele Joe Biden și premierul Benjamin Netanyahu au ajuns la un nivel minim de la debutul războiului, SUA permițând adoptarea unei rezoluții de încetare a focului în Gaza la ONU. Acest lucru a atras o replică dură din partea liderului israelian, potrivit Reuters.

Netanyahu a renunțat brusc la o vizită la Washington în această săptămână a unei delegații de rang înalt pentru a discuta despre ofensiva amenințată de Israel în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, după ce SUA s-au abținut la un vot în Consiliul de Securitate care cerea o încetare imediată a focului între Israel și Hamas și eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de militanții palestinieni.

Suspendarea acestei întâlniri pune un nou obstacol major în calea eforturilor SUA, preocupate de o catastrofă umanitară tot mai gravă în Gaza, de a-l determina pe Netanyahu să ia în considerare alternative la o invazie terestră a Rafah, ultimul refugiu relativ sigur pentru civilii palestinieni.

Amenințarea unei astfel de ofensive a sporit tensiunile dintre aliații Statelor Unite și Israelului și a ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca SUA să restricționeze ajutorul militar dacă Netanyahu îl sfidează pe Biden și merge oricum înainte.

„Acest lucru arată că încrederea dintre administrația Biden și Netanyahu s-ar putea să se destrame”, a declarat Aaron David Miller, fost negociator în Orientul Mijlociu pentru administrațiile republicană și democrată. „Dacă criza nu este gestionată cu atenție, nu va face decât să continue să se agraveze”.

Decizia lui Biden de a se abține la ONU, care vine după luni de zile în care a aderat în mare parte la politica americană de protejare a Israelului în cadrul organismului mondial, pare să reflecte frustrarea tot mai mare a SUA față de liderul israelian.

Președintele, care candidează pentru un nou mandat în noiembrie, se confruntă cu presiuni nu doar din partea aliaților Americii, ci și din partea unui număr tot mai mare de colegi democrați, pentru a ține în frâu răspunsul militar israelian la raidul mortal transfrontalier al Hamas din 7 octombrie, care, potrivit Israelului, a ucis 1.200 de persoane.

Netanyahu se confruntă cu propriile provocări interne, nu în ultimul rând cu cererile membrilor coaliției de extremă dreapta de a adopta o linie dură împotriva palestinienilor. De asemenea, el trebuie să convingă familiile ostaticilor că face totul pentru eliberarea lor, în timp ce se confruntă cu proteste frecvente prin care i se cere demisia.

În momentul în care biroul lui Netanyahu a anunțat anularea vizitei în SUA, acesta a declarat că eșecul Statelor Unite de a se opune prin veto rezoluției a fost o „retragere clară” de la poziția sa anterioară și va afecta eforturile de război ale Israelului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.