Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vremuri grele pentru românii din Japonia: stare de urgență în șapte regiuni, între care și Tokyo

upi.com
Shinzo Abe

Premierul japonez Shinzo Abe a anunţat marţi instaurarea stării de urgenţă, pentru o durată iniţială de o lună, pentru şapte regiuni din ţară, inclusiv Tokyo şi Osaka, pentru a limita răspândirea noului coronavirus după o înmulţire alarmantă a cazurilor în zonele urbane, relatează agenţia de presă japoneză Kyodo.

Decizia, care va intra în vigoare miercuri şi care este prevăzută să ţină până la 6 mai, le va permite guvernatorilor regionali să ia măsuri de prevenţie mai ferme, de la îndemnarea cetăţenilor să stea în casă şi până la restricţionarea activităţii şcolilor şi a altor facilităţi, deşi nu există sancţiuni legale pentru nerespectarea lor.

Măsurile care vor fi luate pe baza acestei decizii, prima care instituie o astfel de stare de urgenţă în Japonia, ar putea reduce parţial drepturile şi libertăţile persoanelor. Însă, datorită limitărilor prevăzute în legislaţia din Japonia, ele nu vor duce la izolări stricte, de amploarea celor văzute în alte ţări afectate de virus, precum China sau Franţa, precizează Kyodo.

În cadrul unei reuniuni a grupului operativ pentru COVID-19, Abe a declarat starea de urgenţă pe baza unei legislaţii modificate recent pentru a răspunde pandemiei de coronavirus. El a discutat cu comisia consultativă de experţi specializaţi în boli infecţioase şi în sănătate publică ce îşi dăduse anterior acordul, completând procesul necesar în astfel de situaţii excepţionale.

"Am decis să declar stare de urgenţă deoarece am ajuns la un punct în care răspândirea infectărilor a devenit rapidă şi vastă în întreaga ţară şi riscă să aibă un impact grav asupra vieţilor oamenilor şi asupra economiei", a spus Abe în parlament.

Locuitorii din zona metropolitană Tokyo (prefecturile Tokyo, Chiba, Kanagawa şi Saitama), precum şi din Osaka, Hyogo şi Fukuoka vor fi nevoiţi să renunţe la ieşirile din casă care nu sunt esenţiale. Deplasările la cumpărături şi spital, precum şi naveta nu sunt vizate de restricţii.

Abe a mai spus că guvernul nu intenţionează să le ceară operatorilor de tren să îşi reducă serviciile.

În Japonia, numărul de infectări a trecut de 4.800, iar cel al deceselor a ajuns la 108.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.