Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vulcanul Merapi din Indonezia a expulzat un nor de cenuşă într-o nouă serie de erupţii: sute de rezidenţi şi-au părăsit locuinţele

volcano.si.edu
Vulcan, Indonezia

Vulcanul Merapi, situat pe insula indoneziană Java, a expulzat miercuri cenuşă fierbinte şi alte resturi vulcanice care s-au revărsat până la 1,5 kilometri în josul versanţilor, a anunţat agenţia geologică din această ţară, potrivit DPA.

Fluxul piroclastic - un amestec alcătuit din fragmente de rocă fierbinte, gaze şi cenuşă care se deplasează rapid - a erupt din craterul vulcanului timp de patru ore la primele ore ale dimineţii, potrivit Centrului pentru Cercetare şi Dezvoltare în domeniul Tehnologiei Dezastrelor Geologice, care monitorizează vulcanul, potrivit agerpres.ro.

Vezi și: Virusolog german: 'Sunt neliniştit de ce ar putea urma în primăvară şi vară'

Nu au fost raportat victime, iar nivelul de alertă se situează în continuare la a doua treaptă, a mai precizat Centrul.

După erupţiile recente, sute de rezidenţi şi-au părăsit locuinţele situate în apropierea vulcanului pentru a se adăposti în locuri mai sigure, însă mulţi dintre aceştia au revenit între timp la casele lor.

Autorităţile locale au spus că sunt pregătite să evacueze rezidenţii în eventualitatea unor erupţii de mai mare intensitate.

''Facem inventarul vehiculelor care vor fi folosite pentru transportul rezidenţilor'', a declarat şeful agenţiei locale de protecţie civilă, Makwan, potrivit agenţiei de ştiri Antara.

''Până la acest moment, nu a fost observată o ploaie de cenuşă în zonele rezidenţiale'', a spus el.

Indonezia este situată pe Inelul de Foc al Pacificului, o regiune recunoscută pentru activitatea seismică intensă, iar pe teritoriul său se află circa 128 de vulcani activi.

Vulcanul de pe muntele Merapi, cu o altitudine de 2.968 de metri, a erupt de mai multe ori din 2018.

Cea mai devastatoare erupţie a avut loc în 2010, când peste 340 de persoane şi-au pierdut viaţa şi mai mult de 60.000 au fost evacuate. Este cel mai activ dintre vulcanii indonezieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.