Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vulcanul submarin East Epi a intrat în erupţie

bbc.com
vulcan lascar

Vulcanul submarin East Epi, situat în Vanuatu, în sud-vestul Oceanului Pacific, a erupt miercuri, expulzând cenuşă care a ajuns până la 100 de metri deasupra craterului, relatează AFP.

Autorităţile au recomandat ca navele şi aeronavele să evite zona.

"Sfătuim populaţia locală să fie atentă la posibile explozii puternice, deoarece erupţiile sunt încă în curs", a declarat Ricardo William, specialist în vulcani de la Departamentul de Meteorologie şi Riscuri Geologice din Vanuatu.

Un perimetru de securitate de 10 kilometri a fost stabilit în jurul vulcanului submarin, care se află la 68 de kilometri nord de Port Vila, capitala acestui stat din Pacific, informează Agerpres.

S-a semnalat, de asemenea, prezenţa unui nor de abur fierbinte deasupra vulcanului, care a început apoi să expulzeze cenuşă miercuri dimineaţa.

Activitatea vulcanică a început cu puţin timp înainte de ora locală 08:00 (21:00 GMT, marţi), potrivit Departamentului local de meteorologie.

Philip Dick, un oficial guvernamental, a declarat pentru AFP că solul a început să tremure şi că fumul era vizibil deasupra vulcanului de la primele ore ale zilei de miercuri. "Atunci au început exploziile - încă se mai simte un miros urât de sulf în satele învecinate", a adăugat el.

Nivelul de alertă pentru vulcanul East Epi a fost stabilit la unu (din cinci), reprezentând o "activitate minoră".

Locuitorii din insulele învecinate, Epi şi Tongoa, au fost sfătuiţi să evite zona de coastă.

Autorităţile au declarat într-un comunicat că, deşi Centrul de avertizare pentru tsunami situat în Alaska (SUA) nu a detectat nicio activitate în regiunea Vanuatu, "astfel de erupţii au potenţialul de a crea valuri tsunami".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.