Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vulturul nazist devine porumbelul păcii - Finalul unei povești fabuloase cu căutători de comori și un distrugător german /FOTO

Nazism

Uruguay va topi un vultur de bronz găsit pe un distrugător german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial scufundat în largul coastelor sale în urmă cu 17 ani și îl va transforma într-un porumbel al păcii, a declarat vineri președintele acestei țări sud-americane.

"Simbolul violenței și al războiului" de 350 de kilograme va fi transformat într-un "simbol al păcii și al uniunii", a declarat președintele Luis Lacalle Pou jurnaliștilor din capitala Montevideo, potrivit AFP.

Pasărea de doi metri înălțime, cu o zvastică nazistă prinsă în gheare, împodobea pupa navei de război Amiral Graf Spee, o navă de luptă implicată într-una dintre primele încăierări navale din cel de-al Doilea Război Mondial.

Căpitanul Graf Spee, Hans Langsdorff, a sabordat nava de luptă - una dintre cele mai mari ale celui de-al Treilea Reich - la 17 decembrie 1939, în urma bătăliei de la River Plate.

Sculptura a fost găsită în 2006, după o căutare de 10 ani în River Plate, în largul Montevideo.

În 2019, un tribunal a decis că sculptura trebuie vândută, jumătate din încasări revenind guvernului și jumătate echipei de salvare.

Împărțirea 50-50 fusese stipulată într-un acord pe care salvatorii îl semnaseră cu marina uruguayană în 2004. Ulterior, vânătorii de comori au intentat un proces, susținând că guvernul nu a respectat înțelegerea.

Anul trecut, Curtea Supremă din Uruguay a decis că vulturul este proprietatea statului.

Lacalle Pou a declarat că artistul uruguayan Pablo Atchugarry a fost ales pentru a realiza porumbelul păcii, care se așteaptă să fie finalizat în noiembrie.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.