Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Wagner recrutează masiv din Moldova. Centre și oferte la vedere în stânga Nistrului

Profimedia
Wagner Group

Wagner recrutează masiv din Moldova. Centre și oferte la vedere în stânga Nistrului

Partidul CUB cere autorităților Republicii Moldova declararea grupului Wagner drept grup terorist și impunerea unor sancțiuni tuturor persoanelor recrutate ori care acționează în numele acestuia. „Condamnăm vehement acțiunile subversive ale persoanelor afiliate grupului terorist Wagner pe teritoriul Republicii Moldova și îndeamnă autoritățile să ia toate măsurile necesare pentru a le reține, izola și pedepsi”, se arată într-un comunict emis de Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, relatează Unimedia citat de Rador.

Potrivit formațiunii, Wagner recrutează din rândul populației din stânga Nistrului zeci de noi mercenari. Se caută bărbați cu vârsta între 21 și 60 de ani, fără pregătire militară obligatorie, oferindu-se contracte cu salariu de la 300.000 ruble rusești și premii conform rezultatelor.

Anunțul, semnat de un individ cu numele Andrei Nicolaievici Troșev, erou al Federației Ruse, promite pregătire excelentă cu instructori de cea mai înaltă calificare, poliță de asigurare a sănătății și vieții, cu garantarea tuturor plăților convenite în contract, asigurarea completă cu muniții și echipament militar modern.

Angajarea la lucru se efectuează direct de pe teritoriul Transnistriei la un telefon viber, fiind indicată și o adresă de e-mail, cu extensiunea (.ru). Potrivit CUB, știrea este publicată pe mai multe site-uri deținute în stânga Nistrului, cititorii lor fiind rugate să-l difuzeze către toți cei interesați. Acest anunț apărut înainte de rebeliunea grupului Wagner nu a fost retras de pe site-urile care l-au preluat inițial și apare în contextul în care în Rusia au apărut recent mai multe centre de recrutare a mercenarilor în orașele Tiumen, Novosibirsk și Sankt Peterburg.

„Partidul CUB condamnă vehement acțiunile subversive ale persoanelor afiliate grupului terorist Wagner pe teritoriul Republicii Moldova și îndeamnă autoritățile să ia toate măsurile necesare pentru a le reține, izola și pedepsi.

În acest anunț, totul este criminal și pasibil de răspundere penală. De la fapta de recrutare a unor mercenari, pasibilă de pedeapsa prevăzută de art.141, alin.2 al Codului Penal al RM, care stabilește pedepse de la 10 la 15 ani închisoare pentru participarea la organizații criminale până la sancțiunea de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, conform legii cu privire la cetățenie (N.1024 din 02.06.2000) tuturor persoanelor înrolate ca mercenari”, atenționează formațiunea.

Totodată, CUB cere autorităților să prezinte un raport asupra cazurilor de înrolare a unor persoane civile din teritoriile ocupate, recrutarea unor persoane aflate în detenție, dar și persoane cu pregătire militară din structurile paramilitare ale regimului separatist, angajate de grupul terorist Wagner. La fel, autoritățile trebuie să impună sancțiuni țintite tuturor persoanelor care dețin astăzi funcții de conducere militară ori civilă în teritoriile ocupate din Ucraina (Crimeea, Luhansk, Kharkiv, Donbas), originare din Republica Moldova, ca sancțiuni pentru mercenariat și crime de război.

Partidul CUB mai cere autorităților RM informații asupra modului în care operează astăzi grupul operativ de forțe militarii rusești (GOTR) în regiune, inspectarea tehnicii militare și a surselor de finanțare, care alimentează funcționarea lor în stânga Nistrului. La fel, formațiunea solicită autorităților publicarea integrală a listei de persoane, înrolate în structurile militare și paramilitare ale regimului separatist, cu scopul descurajării participării cetățenilor Republicii Moldova în aceste structuri ilegale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.