Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washington: Atacul asupra centralelor electrice pot avea în spate o campanie a grupurilor de extremă dreapta

facebook
d

Atacul de duminică asupra a patru centrale electrice din statul Washington, în nord-vestul Statelor Unite, stârneşte temeri cu privire la o potenţială campanie ţintită a grupurilor de extremă dreapta, după avertismente în acest sens emise anterior de autorităţile federale, notează AFP, citat de Agerpres.

Vandalizarea acestor centrale din comitatul Pierce, o suburbie din sudul oraşului Seattle, a lăsat fără curent peste 14.000 de case în ziua de Crăciun, a raportat poliţia locală.

A fost deschisă o anchetă, dar nici un suspect nu a fost reţinut duminică, au detaliat forţele de ordine într-un comunicat, precizând că, deocamdată, nu au putut stabili dacă a fost un atac coordonat.

Poliţia a subliniat, totuşi, că este la curent cu evenimente similare în altă parte în statul Washington, precum şi în Oregon (nord-vest) şi Carolina de Nord (sud-est).

Poliţia federală a avertizat la începutul lui decembrie despre unele ameninţări împotriva reţelei electrice a companiei Tacoma Public Utilities, proprietară a două dintre infrastructurile sabotate, potrivit unui comunicat.

Militanţii din grupurile extremiste violente "au dezvoltat planuri credibile şi ţintite de a ataca infrastructura electrică începând cel puţin din 2020", a declarat în ianuarie Departamentul pentru Securitate Internă într-un raport, citat de presa americană.

La începutul lui decembrie, aproximativ 45.000 de case şi magazine au fost cufundate în întuneric în Moore County, Carolina de Nord, după un atac cu armă împotriva a două transformatoare electrice.

Un atac survenit la un an de la inculparea în acelaşi stat a cinci indivizi, presupuşi membri ai unor grupuri de discuţii despre supremaţia rasei albe şi neo-naziste, acuzaţi că au planificat atacuri asupra unor centrale electrice.

Ei au căutat să provoace "haos general", "în scopul creării unui stat centrat pe etnia albă", potrivit rechizitoriului. Pe de altă parte, în Ohio (nord), trei bărbaţi având legături cu mişcarea neo-nazistă au pledat vinovaţi în februarie că au folosit arme şi explozibili pentru a vandaliza mai multe centrale electrice din diferite locaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.