Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washington Post pune România printre țările în care a înflorit corupţia în timpul pandemiei, alături de Columbia şi Bangladesh

www.cmawebline.org
corruption coruptie

Publicaţia americană The Washington Post pune România în rândul tărilor în care corupţia a înflorit în perioada pandemiei de coronavirus, jurnaliştii amintind de firma din Giurgiu care, deşi avea ca obiect de activitate vânzarea de alcool şi tutun, a câştigat un contract cu Guvernul pentru livrarea a măşti de protecţie la preţ dublu.

Prețurile mari pentru articole precum măști și ventilatoare pot fi explicate în parte de economia de piață: deficitul de materiale, pe fondul cererii mari, determină creșterea prețurilor. Este pusă în discuție amploarea acestor creșteri în contractele de stat, notează publicaţia americană.

The Washington Post scrie că în România, unde procesele normale de licitare au fost suspendate pentru a accelera achizițiile publice, criticii avertizează cu privire la tranzacțiile obscure. Romwine and Coffee SRL, o companie mică situată la zeci de kilometri sud de București, vinde tutun și alcool, dar a obţinut două contracte de stat în valoare de 12,6 milioane dolari pentru a oferi măști medicale la mai mult de două ori prețul pieței.

S-a ajuns la această afacere după ce Sanimed International, un furnizor medical, nu a primit acces la contractele directe cu statul, deoarece are restanţe la plata taxelor. Firma a încheiat un acord de parteneriat cu vânzătorul de tutun și băuturi alcoolice, a declarat proprietarul lui Sanimed, Cătălin Hideg, care le-a precizat că o asemenea manevră nu este ceva neobişnuit.

"Pretutindeni în lume, toate companiile mari folosesc alte companii pentru licitații. Se folosesc consorții, asociații, parteneriate", a spus Hideg pentru televiziunea B1. "Există companii cu trei angajați și trei laptopuri care au câștigat oferte în valoare de sute de milioane de euro pentru străzi, autostrăzi, poduri și așa mai departe."

Sorin Ioniță, expert român în reforma administrației publice, a numit competiția pentru contractele de coronavirus "o zonă gri". "Este o zonă cenușie, indiferent dacă este corupție sau nu", a afirmat Ioniţă, citat de Washington Post.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.