Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washington Post: Reformatorii au câştigat în curtea din spate a Rusiei, Biden trebuie să-i susţină

Operation World
Moldova

"Reformatorii au câştigat în curtea din spate a Rusiei, Biden trebuie să-i susţină". Acesta este titlul editorialului Washington Post dedicat alegerilor parlamentare anticipate din Moldova.

Autorii au făcut o paralelă între Moldova de astăzi şi Ucraina în anul 2014, transmite Infotag.

"Aversiunea cetăţenilor faţă de mită pe scară largă, alături de setea de democraţie liberală, a dus la "Revoluţia demnităţii ucrainene" din 2014, care a răsturnat regimul penal pro-Moscova în favoarea liberalilor orientaţi spre vest. Ceva similar s-a întâmplat în Moldova vecină, unde un partid reformist condus de un economist cu studii de la Harvard a câştigat alegerile parlamentare, cu o marjă mare, folosind retorica anticorupţie", se spune în text.

Se remarcă faptul că "doamna Sandu pledează pentru legături mai strânse între Moldova şi Uniunea Europeană, iar o parte semnificativă a victoriei sale a fost asigurată de voturile a aproximativ 200 de mii de cetăţeni moldoveni care lucrează în Occident, dintre care 86% au susţinut partidul ei".

"Mesajul Maiei Sandu adresat alegătorilor nu presupunea încetarea relaţiilor cu Rusia, ci spargerea stăpânirii politicienilor corupţi şi oligarhilor din ţară", notează autorii.

Aceştia citează cuvintele analistului Vladimir Socor, care consideră că succesul Maiei Sandu a fost asigurat de "decizia Kremlinului de a se îndepărta de Dodon" - Ministerul rus de Externe a declarat că este "gata să coopereze" cu noul Parlament şi Guvern, ceea ce contrastează puternic cu ostilitatea nemiloasă a Moscovei faţă de autorităţile ucrainene pro-occidentale".

"Doamna Sandu ar putea beneficia de un ajutor din partea Rusiei, unde Moldova trimite majoritatea exporturilor sale. Dar, mai presus de toate, are nevoie de ajutorul comunităţii democratice occidentale, în care ar dori să-şi includă ţara", se relatează în publicaţia citată de Infotag

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.