Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul a încheiat cu Guatemala un acord privind dreptul de azil

Agerpres
migranti America de sud

Guatemala şi Statele Unite au încheiat vineri un acord privind dreptul de azil care, potrivit Washingtonului, ar trebui să contribuie la soluţionarea crizei migratorii cu care se confruntă la frontiera cu Mexicul, informează AFP potrivit Agerpres.

Guatemala va fi considerată de acum înainte "o ţară terţă sigură", unde solicitanţii de azil vor trebui să facă primele demersuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Stephanie Grisham.

Acest acord va permite "garantarea securităţii solicitanţilor de azi legitimi şi încetarea fraudelor legate de azil şi a abuzurilor sistemului", a afirmat Donald Trump într-un punct de presă spontan în Biroul Oval de la Casa Albă.

La mijlocul lunii iulie, preşedintele guatemalez Jimmy Morales a renunţat să semneze un astfel de acord cu Washingtonul ca urmare a opoziţiei Curţii Constituţionale. Nicio precizare nu a fost făcută vineri privind conformitatea noului acord cu decizia Curţii Constituţionale din Guatemala.

"Acest acord cheie va pune capăt afacerii coioţilor şi traficanţilor", a mai declarat preşedintele american, făcând referire la grupările infracţionale care organizează tranzitul migranţilor.
SUA se confruntă cu o creştere a numărului migranţilor care încearcă să pătrundă pe la frontiera sudică cu Mexicul. În iunie, poliţia de frontieră a arestat 104.000 persoane care urmăreau să pătrundă ilegal pe teritoriului american. În mai, numărul acestora a fost de 144.000.

Migranţii care tranzitează Mexicul provin din trei state situate în regiunea Americii Centrale (Honduras, El Salvador şi Guatemala), pe care aleg să le părăsească din cauza violenţei.

Acordarea statutului de "ţară terţă sigură" Guatemalei, unde migranţii pot introduce o solicitare de azi, a trezit îngrijorare şi critici. ONG-ul Refugees International a calificat acest anunţ ca fiind "foarte alarmant" deoarece consideră că Guatemala nu este "în niciun caz sigură pentru refugiaţii şi solicitanţii de azil".

Guvernul guatemalez a informat, conform Reuters, că acordul a fost încheiat pe o perioadă de doi ani, implementarea sa urmând să fie revizuită la fiecare trei luni.

Guvernul de la Ciudad de Guatemala a publicat un rezumat al prevederilor acordului care, printre altele, menţionează că niciuna din părţi nu este obligată să angajeze fonduri. Documentul nu se aplică cetăţenilor sau resortisanţilor guatemalezi care solicită azil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.