Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul a propus ridicarea sancţiunilor impuse Iranului, pentru a negocia, dezvăluie Rohani

Hassan Rouhani

Preşedintele iranian Hassan Rohani a dezvăluit că a fost informat de liderii europeni, la Adunarea Generală a ONU, cu privire la voinţa Statelor Unite de a-şi ridica sancţiunile economice impuse Teheranului în schimbul unor negocieri cu privire la Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP, conform news.ro.

Preşedintele american Donald Trump a negat că a propus ridicarea sancţiunilor.

”Iranul voia ca eu să ridic sancţiunile ce le sunt impuse în vederea unei întâlniri. Eu am spus, bineînţeles, NU!”, a scris pe Twitter şeful statului american.

„Cancelarul german (Angela Merkel), premierul britanic (Boris Johnson) şi preşedintele francez (Emmanuel Macron) erauacolo (la New York). Ei au insistat să aibă loc o reuniune şi (au afirmat) că Statele Unite spun că vor să-şi ridice sancţiunile”, a declarat vineri, la televiziunea publică, Hassan Rohani.

”Întrebarea următoare era care sancţiuni să fie ridicate (...). Ei au subliniat că aveau să ridice toate sancţiunile”, a spus Rohani.

Conducătorii europeni au propus ”ca acest lucru să se pună în scris”, afirmă el.

Rohani a repetat că discuţii iraniano-americane nu pot să aibă loc atât timp cât Washingtonul nu şi-a ridicat sancţiunile şi nu şi-a pus capăt campaniei ”presiunii maxime” împotriva Teheranului.

Exprimându-se pe aeroport, la întoarcerea de la New York sa pe aeroportul de la Teheran, Rohani a apreciat că actualul ”cadru” în vederea unor eventuale negocieri ”nu este acceptabil”.

”Dacă negocierm într-o atmosferă de sancţiuni (...) şi de presiune maximă, nimeni nu poate prezice rezultatul acestor negocieri”, a declarat el.

Teheranul şi Washingtonul se află la cuţite după ce Statele Unite s-au retras unilateral, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 şi reimpunerea unor sancţiuni economice dure Iranului.

Franţa, Marea Britanie, Germania, China şi Rusia sunt în continuare părţi în acord.

Din mai, Iranul a început să-şi reducă angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul acordului, cu scopul de a exercita presiuni asupra europenilor care sunt în continuare parte în acord, pentru ca aceştia să-l ajute să ocolească sancţiunile americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.