Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul afirmă că brazilienii ar trebui să poată avea 'încredere' în sistemul lor electoral

AFP
Jair Bolsonaro

Statele Unite au afirmat joi că brazilienii ar trebui să poată avea "încredere" în sistemul lor electoral, a cărui integritate este pusă în mod regulat la îndoială, fără dovezi, de preşedintele Jair Bolsonaro care candida pentru nou mandat în octombrie, scrie AFP.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, Washingtonul are "încredere ridicată în instituţiile democratice din Brazilia".

"Brazilia are o istorie lungă de alegeri libere, corecte şi transparente, cu prezenţă mare la vot", a spus el în faţa presei.

"Este important ca brazilienii, în contextul în care se pregătesc pentru alegeri mai târziu în cursul anului, să aibă încredere în sistemul lor electoral şi ca Brazilia să poată demonstra din nou restului lumii forţa durabilă a democraţiei sale", a adăugat Ned Price, potrivit Agerpres.ro.

Jair Bolsonaro este depăşit în sondaje de fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva care încearcă să revină la putere.

Preşedintele în exerciţiu de extremă-dreaptă şi-a înmulţit atacurile împotriva sistemului electoral brazilian, în special a votului electronic, părând că doreşte dinainte să pună la îndoială legitimitatea următoarelor alegeri fără a furniza dovezi. El este suspectat în mod regulat că se pregăteşte să nu recunoască rezultatul în caz de înfrângere, la fel ca Donald Trump în Statele Unite, al cărui admirator fervent este.

Succesorul miliardarului republican la Casa Albă, democratul Joe Biden, a încercat de la venirea la putere la începutul lui 2021 să evite să afişeze tensiuni cu Jair Bolsonaro şi a căutat chiar domenii de cooperare, mai ales în ceea ce priveşte clima.

Jair Bolsonaro a confirmat public existenţa unei vizite discrete în Brazilia anul trecut a şefului CIA, William Burns, adesea responsabil pentru transmiterea mesajelor sensibile ale administraţiei Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.