Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul condamnă recurgerea la forţă împotriva manifestanţilor din Iran

wired.com
violente protest iran

Casa Albă a condamnat duminică utilizarea forţei în Iran după două zile de manifestaţii împotriva majorării preţului benzinei care au făcut cel puţin doi morţi şi au determinat Teheranul să taie accesul la internet, notează AFP potrivit Agerpres.

"Statele Unite îi sprijină pe iranieni în manifestaţiile lor paşnice contra regimului care ar trebui să îi conducă", a afirmat o purtătoare de cuvânt a executivului american, Stephanie Grisham, într-un comunicat.

"Condamnăm folosirea forţei şi restricţionarea comunicaţiilor contra manifestanţilor", a adăugat ea, denunţând derivele unui regim care "şi-a abandonat poporul".

De la începutul mişcărilor de protest, mai multe zeci de persoane au fost arestate, potrivit informaţiilor presei iraniene.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a exprimat duminică sprijinul faţă de majorarea preţului la benzină şi a condamnat actele de violenţă comise de protestatari.

Potrivit agenţiei oficiale IRNA, un ofiţer de poliţie a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică în urma rănilor suferite după ce a fost ţinta unor tiruri în timpul ciocnirilor cu persoane 'tulburente' înarmate în timpul unei manifestaţii la Kermanshah (vest).

Pe de altă parte, un civil a murit la Sirjan, în sudul ţării, unde manifestanţii au încercat să dea foc unor depozite de benzină.

Revolta populară a fost provocată de semnificativa majorare a preţului la benzină anunţată vineri de guvern.

Retragerea unilaterală a Statelor Unite, în 2018, din acordul internaţional privind programul nuclear al Teheranului încheiat în 2015 şi restabilirea unor grele sancţiuni americane contra Republicii Islamice au scufundat economia iraniană într-o violentă recesiune

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.