Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul extinde pregătirea forţelor de securitate ucrainene

soldati americani

Statele Unite vor extinde pregătirea forţelor de securitate ucrainene antrenând militari din subordinea Ministerului Apărării în ţara căzută pradă unui conflict sângeros cu separatiştii proruşi, a anunţat vineri Departamentul de Stat de la Washington, citat de AFP. 

Militari americani se află în prezent în Ucraina pentru a antrena batalioane ale Ministerului de Interne, dar misiunea acestora va fi extinsă la militari din subordinea Ministerului Apărării. 

"Va fi o pregătire la scară redusă (...), pentru a ajuta la consolidarea capacităţilor interne de apărare ale Ucrainei", a precizat purtătorul de cuvânt adjunct al diplomaţiei SUA, Mark Toner. 

Această misiune de formare va ridica la 244 de milioane de dolari totalul ajutoarelor pentru securitate oferite de Washington Ucrainei de la izbucnirea, în aprilie 2014, a conflictului dintre Kiev şi rebelii proruşi. 

Antrenamentul va avea loc în vestul Ucrainei, departe de zona de război şi nu va modifica actuala strategie americană, a precizat el. 

"Pregătirea se înscrie în cadrul unei vechi cooperări în domeniul apărării şi a fost iniţiată la solicitarea guvernului ucrainean", a explicat Mark Toner, dând asigurări că nu are niciun anunţ de făcut "cu privire la noi echipamente sau armament". 

"Suntem concentraţi (...) pe ajutorul neletal şi nu este prevăzută nicio schimbare în acest sens", a adăugat el. 

Statele Unite şi aliaţii lor din NATO au susţinut diplomatic Kievul, care acuză Kremlinul că livrează arme rebelilor din Est şi că a desfăşurat trupe regulate în zona respectivă, ceea ce Moscova dezminte, recunoscând numai prezenţa unor "voluntari" ruşi plecaţi la luptă din proprie iniţiativă. 

Washingtonul rămâne însă prudent în ce priveşte angajamentul său militar, propunând mai repede misiuni de pregătire limitate, decât livrări de arme. 

La jumătatea lunii iulie, unul din comandanţii militari americani din Europa, generalul Ben Hodge, a afirmat că antrenamentul trupelor ucrainene din subordinea Ministerului Apărării este prevăzut să înceapă în noiembrie.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.