Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul ignoră planurile lui Putin care pun Moldova în pericol

insider.com
moldova-rusia

Una dintre cele mai retrase țări din Europa devine centrul major al unui conflict. Rusia vizează teritoriul mic, dar strategic al Moldovei drept următorul său mare front în războiul cu Ucraina.

În timp ce Washingtonul își concentrează atenția asupra luptelor din estul Ucrainei, s-ar putea ca președintele rus, Vladimir Putin, să repurteze o victorie în Moldova, relatează The New York Post citat de Rador.

La sfârșitul săptămânii trecute, Casa Albă a subliniat că serviciile de informații ale SUA relevă o serie de planuri ale Rusiei de a organiza proteste în Moldova, ele având drept scop răsturnarea guvernului prooccidental.

Kremlinul a mai apelat la asemenea tactici belicoase și în 2008, împotriva Georgiei, precum și în Ucraina, în 2014 și 2022.

Într-adevăr, Kremlinul s-a căznit de luni de zile să stârnească haos în Moldova.

Interesul Statelor Unite de a zădărnici planurile Rusiei nici nu poate fi mai clar.

Moldova, o țară cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori, este înghestuită la frontiera de est a NATO din România, iar la vest, se învecinează cu Ucraina.

Un guvern prorus în această țară i-ar oferi lui Putin posibilitatea de a amenința atât Ucraina, față de care America este atât de ferm angajată, cât și însuși NATO.

În luna februarie, Rusia și-a intensificat atacurile la adresa guvernului din Moldova după ce președinta Maia Sandu l-a numit premier pe Dorin Recean, un prooccidental. La puțin timp după aceea, serviciile ucrainene de informații au interceptat o serie de planuri ale Rusiei vizând destabilizarea Moldovei.

Dna Sandu a oferit ulterior detalii legate de un complot rusesc menit să însceneze o lovitură de stat la adresa guvernului moldovean.

Planurile prevedeau proteste ale opoziției și atacuri asupra unpr clădiri guvernamentale cu ajutorul unor cetățeni veniți din Federația Rusă, din Belarus, din Serbia și din Muntenegru.

Ministerul rus de Externe pretinde că acuzațiile Moldovei sunt „complet nefondate”, dar, dat fiind comportamentul Moscovei în regiune din ultimul an, dezmințirile sale nu sunt credibile.

Din dorința de a destabiliza Moldova, Putin a transformat energia într-o armă.

Anul trecut, el a redus livrarea gazelor naturale spre Moldova și a majorat prețurile. Rezultatul? La nivelul țării, prețul gazelor a crescut de șapte ori, iar inflația a crescut cu 35%.

Spre toamnă, în timp ce Moldova se căznea să soluționeze această criză, politicienii și cetățenii proruși s-au mobilizat împotriva guvernului proocidental.

Ilan Shor, liderul prorus al Partidului Shor de Opoziție, totodată condamnat pentru fraudă, a organizat și, de multe ori, a plătit mii de oameni ca să protesteze în sprijinul demisiei dnei Sandu.

Acești demonstranți au invocat greutățile economice ale Moldovei, pretinzând că niște relații mai apropiate de Kremlin ar ajuta țara să primească niște livrări de gaze mai ifetine din Rusia.

Rusia a lansat totodată și un val de știri și de atacuri informatice pentru a tensiona și pentru a destabiliza țara.

În octombrie, Trezoreria SUA (echivalent al Ministerului de Finanțe, n. red.) l-a supus pe Shor unor sancțiuni pentru capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice din Moldova și pentru că a acționat ca „instrument al campaniei de influență a Rusiei pe plan mondial, care caută să manipuleze Statele Unite, precum și aliați ai acestora și partenerii lor”.

Deși Shor a fost supus sancțiunilor SUA, Facebook a continuat să difuzeze mesaje din partea lui, profitând de o campanie de dezinformare care a atras milioane de aderenți din Moldova, în vreme ce atât Casa Albă, cât și Congresul au stat cu mâinile în sân.

Cum Putin își continuă războiul ascuns împotriva Moldovei, America se poate aștepta ca Moscova să apeleze la aceleași stratageme la care a apelat pentru a-și justifica războiul din Ucraina.

Lui Putin îi place să pretindă că invazia era necesară pentru a contracara extinderea NATO spre teritoriile strategice ale Rusiei. Dar Moldova e o țară neutră. Ea nu poate adera la NATO.

Justificările Rusiei în privința amestecului său din Moldova devin tot mai bizare pe zi ce trece.

Spre sfârșitul lunii februarie, Ministerul rus al Apărării a afirmat, fără să ofere și probe, că niște sabotori urcraineni plănuiesc să lanseze o ofensivă în Transnistria, o regiune separatistă din Moldova, sub o formă mascată.

În același fel, mașinăria de dezinformare a Kremlinului a pretins că s-ar putea ca niște soldați ucraineni să atace Moldova purtând uniforme ale armatei ruse.

Moscova a atras chiar și NATO în toată această poveste, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pretinzând, fără să prezinte vreo probă, că tulburările din Moldova sunt „provocate din strănătate”. Ministerul rus de Externe a lansat următorul mesaj: „Avertizăm Statele Unite, statele membre ale NATO și servitorii lor ucraineni să se abțină de la acțiuni avnturoase”.

Liderii occidentali fluieră a pagubă, ignorând acțiunile rușilor împotriva Moldovei.

Deși recentele dezvăluiri ale Casei Albe cu privire la manevrele Kremlinului în Moldova sunt salutate, președintele Joe Biden nu i-a adresat lui Putin niciun avertisment gen „Jos laba de pe Moldova!”. După cum nu au făcut-o nici președintele francez, Emmanuel Macron, și nici cancelarul germen, Olaf Scholz.

Mai rău, Administrația Biden nu a impus sancțiuni împotriva acoliților ruși din Moldova.

De ce ar lua Putin Occidentul în serios?

America și Europa trebuie să întărească Moldova împotriva escaladării unui război hibrid din partea Rusiei.Liderii occidentali nu trebuie să se teamă să recurgă la propriile strategii de acest fel pentru a contracara dezinformarrea rusească și atacurile informatice îndreptate împotriva acestei țări importante din punct de vedere strategic.Iar Uniunea Europeană trebuie să-și grăbească sprijinul financiar pentru a-i oferi Moldovei o alternativă la dependența sa energetică față de Rusia.Și mai important, un Occident unit trebuie să-i demonstreze lui Putin că cele mai mari temeri ale sale sunt îndreptățite – Moldova și Ucraina se îndreaptă spre noi, nu spre el.Instituțiile occidentale vor trebui să se lupte cu dinții ca să le apere. UE i-a garantat deja Moldovei statutul de candidat, iar dna Sandu pare hotărâtă să elimine corupția de importanță strategică de care Rusia profită în țara sa.

Cea mai bună cale de a veni în ajutorul Ucrainei în acest moment crucial pentru războiul de autoapărare pe care îl poartă este aceea de a ne asigura că Moscova nu poate deschide un al doilea front hibrid la frontiera vestică a țării.

Liderii occidentali pot face asta spunând Moscovei fără echivoc: Jos labele de pe Moldova!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.