Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul intenţionează să stabilească obiective comune pentru o cooperare economică în regiunea indo-pacifică

smartradio.ro
joe biden

Un înalt oficial responsabil de politica americană referitoare la China a declarat miercuri că Washingtonul intenţionează să stabilească obiective comune privind cooperarea economică cu ţările din regiunea indo-pacifică la începutul anului 2022, în contextul în care Statele Unite urmăresc să contracareze influenţa Beijingului în regiune, transmite Reuters.

Preşedintele american Joe Biden le-a comunicat liderilor asiatici în luna octombrie că Washingtonul va lansa discuţii privind crearea unui cadru economic indo-pacific. Puţine detalii au fost însă făcute publice şi administraţia americană a evitat să acţioneze în sensul revenirii la acorduri comerciale despre care criticii susţin că ameninţă locurile de muncă din SUA.

Directorul senior al Casei Albe pentru China, Laura Rosenberger, a declarat în cadrul unui webinar că discuţiile cu partenerii din ultimele luni au ajutat la cristalizarea gândirii administraţiei Biden cu privire la modul de crea un astfel de cadru de cooperare, potrivit Agerpres.ro.

"Ideile noastre iniţiale privind domeniile propuse pentru cooperare economică includ facilitarea comerţului, standardele economiei digitale, rezilienţa lanţului de aprovizionare, infrastructura, decarbonizarea şi energie curată, controale la export, taxe şi anticorupţie", a declarat Rosenberger pentru evenimentul organizat de think tank-ul Biroul Naţional de Cercetare Asiatică.

"Şi vom continua să ne concentrăm pe stabilirea unor obiective comune şi a unor rezultate finale pe care le vom anunţa în comun în următoarele luni, în prima parte a anului 2022", a spus Laura Rosenberger, fără a oferi detalii.

Discuţiile despre diferitele aspecte ale cadrului "se vor mişca cu viteze diferite", a precizat ea.

Rosenberger a adăugat că nu are nimic nou de spus cu privire la viziunea administraţiei despre cadrul comercial regional cunoscut ca CPTPP, la care administraţia Trump a renunţat în 2017. A subliniat însă atât importanţa promovării unei regiuni libere şi deschise, cât şi a protejării lucrătorilor americani despre care criticii susţin că ar fi ameninţaţi de participarea SUA la acest pact regional.

Oficialii americani, cu "toţii, simt un sentiment de urgenţă generală" de a pune Statele Unite în cea mai bună poziţie pentru a putea concura, a spus ea.

Relaţiile dintre SUA şi China au atins cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. În prezent, preşedintele Biden încearcă să valorifice legăturile cu aliaţii şi partenerii SUA pentru a contracara ceea ce Washingtonul consideră a fi o creştere a puterii de coerciţie militară şi economică a Beijingului.

Casa Albă a creat pactul AUKUS în baza căruia SUA şi Marea Britanie au convenit să ajute Australia să achiziţioneze submarine nucleare şi a organizat reuniuni la nivel înalt cu Australia, India şi Japonia. Însă unele ţări din regiunea indo-pacifică, pentru care China este un partenerul comercial important, au deplâns lipsa unui angajament economic din partea Washingtonului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.