Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul sancţionează o reţea legată de programul dronelor iraniene

True Around World
explozie Iran

SUA au impus vineri noi sancţiuni financiare unei "reţele" legate de programul dronelor iraniene, accentuându-şi presiunea asupra Iranului înaintea reluării negocierilor destinate să salveze acordul asupra programului nuclear iranian, relatează AFP.

Trezoreria americană a promis într-un comunicat să "continue să ceară socoteală Iranului pentru acţiunile sale iresponsabile şi violente", în contextul în care Teheranul este acuzat de Washington că îşi utilizează dronele pentru a alimenta multiple conflicte în Orientul Mijlociu.

Două societăţi care susţin programul dronelor Gardienilor revoluţiei - armata de elită a regimului - sunt vizate de aceste sancţiuni, informează Agerpres.

Generalul Saeed Aghajani, care supervizează Comandamentului dronelor Gardienilor, şi care se afla deja pe o altă listă neagră americană este vizat de asemenea de aceste noi măsuri punitive, precum şi generalul Abdollah Mehrabi, un alt înalt responsabil al acestei armate de elită iraniene.

Eventualele lor active în SUA sunt îngheţate, iar accesul la sistemul financiar american le va fi interzis.

Forţa Al-Quds, responsabilă de operaţiunile externe ale Gardienilor revoluţiei, "a utilizat drone letale şi a favorizat proliferarea lor pe lângă grupări susţinute de Iran", între care Hezbollahul libanez, Hamasul palestinian şi rebelii houthi din Yemen, precum şi "în Etiopia, unde criza se agravează şi ameninţă să destabilizeze întreaga regiune", a afirmat Trezoreria în comunicatul său.

"Drone letale au fost utilizate în atacuri împotriva unor nave internaţionale şi a forţelor americane", a adăugat ministerul de finanţe al SUA, referindu-se la evenimente care au provocat tensiuni majore în ultimii ani.

Aceste sancţiuni intervin într-un moment în care Iranul a anunţat că este pregătit să reia în noiembrie negocierile indirecte cu SUA pentru a salva acordul destinat să-l împiedice să se doteze cu arma nucleară, suspendate din iunie.

Aceste convorbiri vizează în special la sancţiunile pe care Washingtonul este dispus să le ridice în schimbul unei reveniri a Teheranului în limitele restricţiilor prevăzute de programul său atomic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.