Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

WBC cere 'eliberarea imediată' a lui Rudel Obreja: Îndemnăm Guvernul României și toate instituțiile naționale să ia măsurile adecvate

www.libertatea.ro
Rudel Obreja ICCJ

Consiliul Mondial de Box este serios îngrijorat de rapoartele recente din România care confirmă că fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, este în continuare deținut și nu are acces la îngrijiri medicale adecvate. Rudel Obreja a fost diagnosticat recent cu cancer pancreatic în stadiu avansat. Există indicii puternice că acesta ar fi fost condamnat pe nedrept în celebrul caz "Gala Bute", susține WBC.

"Potrivit familiei sale, Obreja se plângea de dureri abdominale acute de 3 luni. În cele din urmă, el a fost dus la spital și a fost diagnosticat cu cancer în stadiu avansat, un diagnostic excesiv de tardiv datorat indiferenței medicilor din închisoare și reacției slabe și întârziate a sistemului penitenciar. Drepturile omului ale domnului Obreja au fost încălcate în mod grosolan. Codurile internaționale aplicabile interzic tortura și tratamentul inuman al persoanelor încarcerate. Pe scurt, WBC consideră că dreptul la viață al domnului Obreja a fost profanat.

WBC pune drepturile omului mai presus de orice alte considerente. În consecință, domnul Obreja ar trebui să fie eliberat imediat pentru a putea primi îngrijiri medicale adecvate și pentru a beneficia de sprijinul familiei sale.

Îndemnăm Guvernul României și toate instituțiile naționale competente să ia toate măsurile adecvate pentru a oferi o reparație adecvată în acest caz și pentru a se asigura că drepturile domnului Obreja sunt respectate, protejate și îndeplinite.

Rudel Obreja, un prieten apropiat al WBC, are o istorie îndelungată de luptă împotriva corupției în box. În calitate de director tehnic pentru boxul amator, el a denunțat cu fermitate corupția AIBA la Jocurile Olimpice de la Beijing. Acțiunile sale curajoase și etice au dus la suspendarea sa ilegală și la excluderea din AIBA.

În 2011, dl Obreja a organizat spectacolul de box Gala Bute, în cadrul căruia Lucian Bute a luptat cu Jean-Paul Mendy. Forțele politice românești complexe implicate în acel spectacol de box au dus la dispute care au dus în cele din urmă la arestarea nejustificată și condamnarea nejustificată a dlui Rudel. El a primit o condamnare de 5 ani pentru evaziune fiscală. După toate aparențele și pe baza multor rapoarte credibile, tribunalul care l-a condamnat pe Obreja a fost constituit ilegal, fapt recunoscut de Curtea Constituțională a României. În ciuda mai multor apariții în mass-media în care a proclamat natura politică a urmăririi sale penale, dl Obreja a fost în cele din urmă încarcerat în aprilie 2022.

Având în vedere toate aceste fapte, WBC este, de asemenea, îngrijorat de o încălcare a dreptului la un proces echitabil care a dus la arestarea domnului Obreja. Cu toate acestea, este acum imperativ, având în vedere starea sa medicală, ca guvernul român să îi acorde eliberarea imediată pentru ca acesta să poată primi îngrijiri medicale adecvate și corespunzătoare.

Cu implicarea familiei domnului Obreja, WBC va începe imediat să organizeze o inițiativă publică de strângere de fonduri pentru a sprijini cheltuielile de îngrijire medicală a domnului Obreja. Vom oferi în curând mai multe detalii despre procesul de donație. În timp ce logistica acestor eforturi este pusă în aplicare, dacă cineva este interesat să contribuie, vă rugăm să contactați biroul WBC la contact@wbcboxing.com", susține Consiliul Mondial de Box.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.