Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

WikiLeaks loveşte din nou. Zeci de mii de documente secrete făcute publice

WikiLeaks

WikiLeaks a publicat joi zeci de mii de documente şi mesaje de tip e-mail scurse anul trecut după ce compania Sony Pictures Entertainment a fost victima unui atac cibernetic, scriu AFP şi UPI.

Într-un comunicat postat pe site-ul său de internet, platforma de internet WikiLeaks a anunţat că a încărcat 30.287 de documente ale Sony Pictures Entertainment şi 173.132 de mesaje de tip e-mail, cu opţiunea de căutare, transmise de la peste 2.200 adrese electronice ale companiei de divertisment menţionate.

Serverele Sony au fost atacate de hackeri în decembrie trecut. Guvernul american a atribuit atacul unor hackeri nord-coreeni ca răzbunare pentru difuzarea comediei The Interview, despre liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat că documentele scurse ar trebui să fie în domeniul public ca urmare a legăturilor Sony cu un număr de organizaţii guvernamentale.

'Această arhivă arată mecanismele interne de lucru ale unei corporaţii multinaţionale influente. Este o sursă de ştiri şi se află în centrul unui conflict geo-politic. Aparţine domeniului public. WikiLeaks se va asigura că va rămâne aşa', a declarat Julian Assange.

Documentele publicate de WikiLeaks arată printre altele activităţile de lobby ale grupului Sony şi conexiunile sale cu Partidul Democrat din SUA. Potrivit documentelor, preşedintele grupului Sony, Michael Lynton, a luat masa cu preşedintele american Barack Obama, iar angajaţi ai grupului Sony au strâns fonduri pentru democraţi, mai ales pentru campania guvernatorului de New York Andrew Cuomo, relatează AFP.

Sony Pictures Entertainment a criticat publicarea documentelor de către WikiLeaks, subliniind că îi sprijină astfel pe criminalii cibernetici.

'Atacul cibernetic asupra Sony Pictures a fost un act criminal rău intenţionat şi condamnăm cu fermitate publicarea datelor scurse despre angajaţi şi a altor informaţii private sau confidenţiale pe platforma WikiLeaks', a transmis un purtător de cuvânt al Sony pentru revista Variety, citată de UPI.

'Atacatorii au folosit distribuirea informaţiilor furate pentru a încerca să facă rău companiei Sony şi angajaţilor săi şi acum WikiLeaks îi ajută în mod regretabil în acest sens', a mai adăugat oficialul Sony, potrivit UPI.

Scandalul documentelor scurse în urma atacului cibernetic a dus al demisia, în luna februarie, a patronului Sony Pictures Amy Pascal, după ce au fost publicate mesaje de tip e-mail care conţineau referiri rasiste despre preşedintele american Barack Obama.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.