Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Wong Kar-wai a primit Premiul Lumiere pe 2017

Regizorul chinez Wong Kar-wai a primit vineri în Franţa, la Lyon (centru-est), Premiul Lumiere pentru întreaga carieră. La 59 de ani, el este primul regizor chinez care a primit acest premiu, informează France Presse.

Premiul Lumiere pe anul 2017 i-a fost atribuit cineastului asiatic "pentru filmele sale neclasificabile şi adevărate insule de frumuseţe, pentru urma pe care a lăsat-o deja în istoria cinematografiei, pentru caracterul splendid şi neterminat al operei sale, pentru neoanele din Hong Kong şi zăpezile din Manciuria", au precizat organizatorii festivalului, într-un comunicat publicat pe site-ul Institutului Lumiere, scrie agerpres.ro.

''Aş dori să dedic această onoare care mi s-a făcut soţia şi muzei mele, Esther. Există fragmente din ea în fiecare dintre personajele feminine din filmele mele'', a spus regizorul primind premiul din mâinile actriţei franceze Isabelle Adjani.

În timpul unui masterclass în cursul după amiezii de vineri în faţa cinefililor de la Festivalul Lumiere, Wong Kar-wai şi-a dezvăluit metoda de lucru pe care nu a încetat niciodată ''să o pună la îndoială''.

''Nu-mi place să scriu pentru că este cea mai solitară fază a procesului creativ. Şi tind să o amân cât mai mult posibil", a mărturisit regizorul.

Pentru acest cineast recunoscut ca fiind unul dintre cei mai fascinanţi stilişti ai cinematografiei contemporane, turnarea este etapa cea mai ''semnificativă'' din producţia unui film, deoarece ''acesta este momentul în care (filmul) prinde viaţă''.

Meticulos şi adesea indecis - o trăsătură care l-a împiedicat întotdeauna să lucreze cu un scenarist - Wong Kar-wai a evocat, de asemenea, relaţia sa cu actorii, pe care îi place mai întâi să-i ''observe'' pentru a imagina ''un spaţiu de expresie" în care ei pot apoi "crea propria lor partitură".

În această logică, el a eliminat într-o zi în timpul filmării dialogurile destinate actriţei sale preferate, Maggie Cheung, estimând că "mişcările corpului ei traduceau perfect spiritul scenei".

Născut în Shanghai în 1958, Wong Kar-wai nu avea decât 5 ani când a părăsit China, frământată de revoluţia culturală, pentru a emigra în Hong Kong. Crescând sub influenţa culturală a coloniei britanice, el învaţă limba engleză şi este interesat de a 7-a artă datorită mamei sale, care îl ducea în fiecare zi în sălile de cinema.

Profitând de boom-ul producţiei de filme, el a regizat primul său lungmetraj, "As A Tears Go By" (1988). Un thriller a cărui distribuţie o include deja pe Maggie Cheung şi în care îşi schiţează gustul pentru montaj şi un cinematograf întotdeauna în mişcare, plin de culori, melancolie şi iubiri imposibile.

"Am avut şansa de a începe în perioada de glorie a cinematografiei din Hong Kong. Oraşul devenise un studio în aer liber, unde plutea un aer de libertate", îşi aminteşte el.

Filmografia lui mai include, între multe altele, titluri ca In the Mood for Love (2000, O iubire imposibilă), Chungking Express (1994), The Grandmaster (2013, Marele maestru), Happy Together (1997, Fericiţi împreună), Fallen Angels (1995) etc.

Considerat cel mai important eveniment cinematografic din lume dedicat filmelor clasice, Festivalul Lumiere este organizat din anul 2009 la Lyon de Institutul Lumiere. Ediţia din 2017 se încheie duminică.

La precedentele trei ediţii ale festivalului de la Lyon, premiul Lumiere a fost atribuit actriţei Catherine Deneuve (2016), cineastului american Martin Scorsese (2015) şi cineastului spaniol Pedro Almodovar (2014).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.