DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

WWF face apel la crearea unei reţele de rezervaţii marine în Antarctica pentru a combate schimbările climatice

twitter.com
wwf

Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a cerut crearea unei reţele de rezervaţii marine pentru a proteja biodiversitatea în Antarctica şi a întări rezistenţa ecosistemelor în faţa topirii accelerate a păturii de gheaţă provocată de schimbările climatice, relatează EFE.

Apelul face parte dintr-un raport ştiinţific pe care organizaţia l-a prezentat luni la reuniunea anuală a Comisiei pentru conservarea faunei şi florei marine din Antarctica (CCAMLR), care se desfăşoară în oraşul australian Hobart.

Organizaţia a făcut apel la CCAMLR şi celor 25 de membri - inclusiv Argentina, Australia, Chile, Spania, Uruguay şi Uniunea Europenă - să creeze o reţea de rezervaţii, aşa cum s-a angajat în 2002 şi cu privire la care în 2011 a fost convenit un acord-cadru de înfiinţare.

"Reţelele marine protejate bine gestionate sunt mijloace importante ce permit faunei sălbatice şi habitatelor să se recupereze şi să se întărească în faţa unor perturbaţii viitoare", se arată în raport.

Zonele protejate s-ar situa în jurul continentului cu un total de 3,4 milioane de km2, care s-ar adăuga rezervaţiei din Marea Ross, cea mai mare din lume cu 1,55 milioane de km2 pe care CCAMLR a aprobat-o deja în 2016.

Potrivit WWF, temperatura din largul Antarcticii Occidentale şi Peninsulei Antarctice a crescut cu peste 2,7 grade C din anii 1970, de cinci ori mai mult decât rata încălzirii globale.

Din deceniul 1950, s-a înregistrat o reducere cu 25 la sută a platformelor de gheaţă, element-cheie în ecosistemele marine şi a căror dispariţie compromite supravieţuirea populaţiilor de krill, pinguini şi balene.

"S-ar putea ca Antarctica să pară îndepărtată, dar ştiinţa este clară ca schimbările climatice ameninţă stabilitatea ecosistemelor marine care suferă o transformare rapidă şi fără precedent", notează într-un comunicat Chris Johnson, administratorul programului antarctic al WWF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.