Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping a cerut Statelor Unite să nu aibă în plan 'suprimarea' Chinei

nbcnews.com
Biden Jinping

Liderul chinez, Xi Jinping, a cerut Statelor Unite să "nu planifice să suprime sau să țină în frâu China", în timpul discuțiilor ample purtate miercuri cu președintele Joe Biden, lângă San Francisco, a informat presa de stat chineză, conform CNN, scrie Rador Radio România.

"China nu intenționează să depășească sau să detroneze Statele Unite, iar Statele Unite nu ar trebui să planifice să suprime sau să ţină în frâu pe China", a spus Xi, potrivit agenției de presă de stat chineze, Xinhua.

"Cele două părți ar trebui să îşi înțeleagă reciproc principiile și limitele, să nu creeze sau să alimenteze problemele şi nici să nu depășească limitele, (ci în schimb) să comunice mai mult, să aibă mai multe dialoguri și mai multe discuții și să gestioneze cu calm diferendele și accidentele", a spus Xi, citat de Xinhua.

Cei doi lideri "au subliniat necesitatea respectului reciproc, a coexistenței pașnice, a menținerii comunicării și a prevenirii conflictelor", potrivit Xinhua.

Întâlnirea dintre Xi şi Biden a marcat un pas semnificativ înainte pentru cele două puteri, care au restabilit treptat comunicațiile după ce Beijingul le-a sistat în august 2022, în urma unei vizite în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor de la acea vreme, Nancy Pelosi. Cele două țări au convenit să reia comunicarea militară la nivel înalt și să coopereze în contracararea producţiei de droguri, precum și să reia întrevederile dintre miniştrii apărării și consultările privind securitatea militară maritimă, a adăugat agenţia de presă Xinhua.

Independenţa Taiwanului

Liderul chinez, Xi Jinping, i-a spus președintelui american, Joe Biden, că Statele Unite ar trebui "să adopte măsuri reale pentru a-și onora angajamentul de a nu sprijini "independența Taiwanului"", a informat presa de stat chineză. În cadrul întâlnirii celor doi lideri, Xi a îndemnat SUA să nu mai înarmeze Taiwanul și să sprijine "reunificarea pașnică" a Chinei, potrivit agenției de presă de stat chineze, Xinhua.

"China va realiza în cele din urmă reunificarea și, inevitabil, va realiza reunificarea", a spus Xi, citat de Xinhua. Liderul chinez a mai menţionat că problema Taiwanului a fost întotdeauna "cea mai importantă și sensibilă problemă" în relațiile SUA-China, potrivit Xinhua.

Comentariile lui Xi în legătură cu Taiwanul au loc în timp ce insula se pregătește pentru alegeri prezidențiale extrem de importante în ianuarie, iar tensiunile cu China vor fi pe primul loc pe agenda campaniei. Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, revendică Taiwanul ca teritoriu al Chinei, în ciuda faptului că aceasta nu a controlat niciodată insula de 23 de milioane de oameni. Xi a promis că nu va renunța niciodată la folosirea forței pentru "reunificarea" Taiwanului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.