stiripesurse.ro

 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Xi Jinping promite deschiderea economică a Chinei şi pozează în reformator la al XIX-lea Congres cincinal al PCC

Newsweek
Xi Jinping

China se va ”deschide şi mai mult”, va trata ”în mod echitabil” firmele străine şi îşi va consolida rolul de economie de piaţă, a promis apăsat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce partidul-stat pare să-şi sporească controlul asupra celei de a doua economii mondiale, relatează AFP. ”Deschiderrea aduce progres, închiderea ne duce înapoi. China nu-şi va închide uşile, ci le va deschide şi mai mult”, a dat asigurări Xi într-un discurs-fluviu de peste trei ore în deschiderea celui de-al XIX-lea Congres cincinal al Partidului Comunist Chinez (PCC, la putere).

Liderul, care urmează să primească un nou mandat de cinci ani, pare să-şi regăsească astfel accentele de la Davos, unde a apărat, la începutul lui 2017, globalizarea şi liberul schimb. ”Vom flexibiliza în mod considerabil condiţiile accesului pe piaţă (...), vom proteja drepturile şi interesele legitime ale investitotilor străini. Toate întreprinderile înregistrate în China vor fi tratate pe picior de egalitate”, a promis Xi Jinping în fatuosul Palat al Poporului de la Beijing.

Aclamat de cei aproximativ 2.330 de delegaţi din partid, el s-a angajat totodată - fără să prezinte şi un calendar în acest sens - să continue liberalizarea pieţei de schimb, în pofida faptului că convertibilitatea yuanului rămâne foarte încadrată.

Aceasta cu scopul de a consolida tranziţia de la o ”creştere rapidă” la o dezvoltare economică ”axată pe calitate” şi reducerea inegalităţilor, potrivit lui Xi.

”OBOSEALĂ”

Promiţând echitate întreprinzătorilor străini, Xi Jinping livrează ”un discurs binevenit, plin de sentimente nobile”, a reacţionat Peter Fuhrman, de la cabinetul China Capital First. Însă el este prudent. ”Să sperăm că funcţionarii mai puţin vizionari şi mai prompţi în obstrucţionare vor urma aceste directive literal”, a declarat Fuhrman pentru AFP.

Cu atât mai mult, cu cât discursul contrastează cu realitatea. Bruxellesul şi Washingtonul - principalii parteneri comerciali ai beijingului, denunţă protecţionismul gigantului asiatic, multiplicând anchete comerciale împotriva lui. Administraţia Trump a recunoscut marţi că China nu-şi manipulează moneda, însă a lansat la mijlocul lui august o vastă anchetă cu privire la practici chineze în domeniul proprietăţii intelectuale. Mai ales întreprinderile străine deplâng discriminări tot mai mari în faţa concurenţilor lor locali şi puternicelor grupuri de stat. Accesul le este interzis în mai multe sectoare, iar în altele sunt obligate să se asocieze prin coantrepriză cu un partener local, ceea ce antrenează în multe cazuri un transfer de tehnologie forţat.

În acest context, Camera de Comerţ Europeană de la Beijing a salutat discursul lui Xi Jinping, amintind că întreprinderile suferă de o ”oboseală în faţa promisiunilor” neonorate. ”Unicul remediu este punerea în aplicare (efectivă) a promisiunilor”, a insistat organizaţia, într-o reacţie transmisă AFP. ”Este, de-acum, mai important ca niciodată” să se aplice politicile evocate, a insitat preşedintele acesteia Mats Harborn.

CONSOLIDAREA SECTORULUI DE STAT

Xi a îndemnat miercuri la ”susţinerea” ”dezvoltării întreprinderilor private” şi a pledat în favoarea ”abrogării” reglementărilor care împiedică ”o concurenţă loială”, însă a îndemnat totodată la ”consolidarea şi dezvoltarea neîncetată a sectorului public”. Regimul continuă să-şi susţină grupurile de stat, fuzionându-le pe unele cu scopul de a înfiinţa campioni naţionali, mai ales pe cele aflate în dificultate, chit că le impune o cură de eficientizare şi să-şi ajusteze supracapacităţile.

Concomitent, statul pare să-şi consolideze influenţa în sectorul privat. Beijingul a trecut recent la o restrângere a investiţiilor marilor conglomerate private cu datorii - precum Wanda, Fosun, asigurătorul Anbang. De fapt, Guvernul intenţionează să abordeze - printr-o înăsprire a reglementărilor - riscurile financiare, în contextul unei creşteri a datoriei chineze - devenite colosale - şi derivelor pieţei imobiliare. ”Un apartament este făcut ca să trăieşti în el, nu ca să speculezi”, a tunat miercuri Xi Jinping.

”Este destul de neobişnuit ca un oficial de rang înalt să fie atât de direct (...). Orice slăbire a restricţiilor în (domeniul) imobiliar este improbabilă în 2018”, comentează Larry Hu, un analist la Macquarie.

Beijingul ar putea, astfel, să caute un echilibru între controlul guvernamental şi dinamismul sectorului privat, cu scopul de a reduce inegalităţile tot mai ţipătoare în societate şi de a răspunde dorinţei tot mai mari a unui mediu mai bun. ”Liderii Partidului vor în mod clar să transmită mesajul că creşterea economică rămâne importantă, dar că ea nu este suficientă”, insistă Hu.

Spre deosebire de predecesorul său, Hu Jintao, în urmă cu cinci ani, Xi Jinping nu a dezvăluit miercuri vreun obiectiv de creştere economică pe termen lung, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.