Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping se află într-o bătălie cu propria armată, iar rezultatul ar putea antrena SUA în al treilea război mondial

spiegel.de
Xi Jinping

Liderul autoritar chinez Xi Jinping se luptă cu propria armată, încercând să epureze comandanții pe care îi consideră că nu vor sau nu pot merge la război, au declarat analiști militari pentru Business Insider.

Xi „încearcă să obțină controlul asupra armatei și cred că se gândește că are nevoie de ofițeri care sunt pregătiți să lupte cu adevărat”, a declarat Gordon Chang, senior fellow la Gatestone Institute și autor al cărții „China Is Going to War”, potrivit businessinsider.com.

Există sentimentul că mulți dintre generalii din China nu vor să lupte”, potrivit lui Chang. „Și astfel, avem într-adevăr o forță condusă de un corp de ofițeri care este ambivalent în ceea ce privește mersul la război”.

De când a preluat puterea în 2012, Xi a revizuit armata chineză prin reduceri profunde de personal, căutând să îmbunătățească cooperarea militaro-civilă și remodelându-i structura, printre alte reforme.

Anul trecut Xi a demis dintr-o singură lovitură nouă ofițeri de rang înalt

Eforturile sale au atins un crescendo pe 29 decembrie 2023, când Xi a demis dintr-o singură lovitură nouă ofițeri de rang înalt.

De atunci, rapoartele și serviciile de informații americane au sugerat că deciziile au fost luate pentru a eradica corupția - un motiv adesea invocat atunci când oficialii chinezi sunt concediați brusc.

Cu toate acestea, pentru Chang, această teorie ratează esențialul.

„Pentru că, dacă ar fi fost așa, toți ar fi fost concediați”, a spus el.

Pentru el, Xi probabil că epurează ofițerii care sunt reticenți în a merge la război.

El l-a citat pe generalul chinez Liu Yazhou, care a avertizat împotriva unei invazii a Taiwanului și a primit o condamnare la moarte cu suspendare în februarie 2022, potrivit agenției AsiaNews.

BI a vorbit, de asemenea, cu Joel Wuthnow, cercetător senior în cadrul Centrului pentru Studiul Afacerilor Militare Chineze de la Universitatea Națională de Apărare din Washington, DC.

El a susținut că eradicarea corupției și pregătirea Chinei pentru război sunt obiective aliniate.

Îndepărtările indică faptul că Xi ar trebui să fie preocupat de calitatea oamenilor și a echipamentelor în care a investit în ultimul deceniu”, a spus el.

Cei nouă comandanți de rang înalt au fost implicați în Forța Rachetelor din China, care ar avea un rol crucial în orice campanie militară, a declarat Wuthnow.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.