Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping și Vladimir Putin anunță o alianță de foc pentru 2024: Relația noastră a devenit mai puternică!

The Guardian
Xi Jinping Vladimir Putin toast

Xi Jinping și Vladimir Putin anunță o alianță de foc pentru 2024: Relația noastră a devenit mai puternică!

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova s-au consolidat în 2023, în timpul unui schimb de mesaje de Noul An cu omologul său rus Vladimir Putin duminică, a informat presa de stat chineză, citată de AFP.

Privind înapoi cu Putin la anul care se încheie, preşedintele chinez a spus că "baza materială şi publică a relaţiei noastre a devenit mai puternică", potrivit televiziunii de stat CCTV. "În faţa schimbărilor fără precedent din ultimul secol şi a condiţiilor regionale şi internaţionale turbulente, relaţiile China-Rusia au menţinut o dezvoltare sănătoasă şi stabilă şi au făcut progrese constante în direcţia corectă", a spus Xi. "Sub conducerea noastră comună, încrederea politică reciprocă dintre cele două părţi s-a aprofundat, coordonarea noastră strategică a fost consolidată, iar cooperarea reciproc avantajoasă a continuat să producă noi rezultate", a adăugat el.

Volumul comerţului bilateral a depăşit 200 de miliarde de dolari (180 de miliarde de euro), peste ţintă, a spus el.

China, a mai afirmat Xi, aşteaptă cu nerăbdare să sărbătorească cea de-a 75-a aniversare de la crearea relaţiilor bilaterale în 2024.

În timpul unei vizite la Beijing la începutul lunii decembrie a premierului rus Mihail Mişustin, Xi a declarat că menţinerea unor relaţii strânse cu Moscova este o "alegere strategică".

Cei doi aliaţi şi-au consolidat legăturile în timp ce ţările occidentale au întors spatele Moscovei după invazia Ucrainei.

Cele două regimuri subliniază, de asemenea, importanţa relaţiei personale dintre cei doi lideri, Xi numindu-l pe Putin un "bun prieten".

Xi: „Economia Chinei este mai rezistentă şi mai dinamică"

Economia Chinei este "mai rezistentă şi mai dinamică", a declarat preşedintele Xi Jinping în discursul său de Anul Nou de duminică, potrivit AFP.

În cursul anului 2023, economia ţării a stăpânit furtuna, a adăugat preşedintele chinez, în acest discurs difuzat de postul oficial de televiziune CCTV şi citat de agenţia de presă Xinhua.

Împovărată de o gestionare foarte costisitoare a crizei de Covid-19, a doua cea mai mare economie a lumii s-a străduit să-şi revină în 2023.

Şomajul record în rândul tinerilor, lipsa de încredere a consumatorilor şi o criză persistentă a datoriilor în sectorul imobiliar, care este unul cheie, au cântărit, de asemenea, asupra creşterii.

Activitatea manufacturieră a Chinei a continuat să se contracte în decembrie, au arătat duminică datele oficiale.

Indicele managerilor de achiziţii (PMI), care reflectă sănătatea lumii industriale, a fost de 49,0 puncte, a anunţat Biroul Naţional de Statistică (BNS), comparativ cu 49,4 puncte în noiembrie. Acest indice este în scădere pentru a treia lună consecutiv.

În ultimele luni, Beijingul a anunţat o serie de măsuri specifice, precum şi o emisiune mare de obligaţiuni suverane pentru a stimula cheltuielile cu infrastructura şi a revigora activitatea economică.

Dar rezultatele acestei politici au fost până acum mixte, iar PMI a intrat în zona pozitivă o singură dată în ultimele nouă luni.

În ciuda unor semne încurajatoare, cum ar fi creşterea PIB-ului Chinei de 4,9%, mai bună decât se aştepta, în trimestrul al treilea, Beijingul va avea probabil dificultăţi să-şi atingă obiectivul anual de creştere de aproximativ 5%, cel mai modest din ultimii ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.