Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping susţine că UE şi China trebuie să-şi consolideze 'coordonarea strategică' şi 'să rămână partenere'

Macron XI Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat luni, la Paris, ca ţara sa şi Uniunea Europeană să-şi consolideze "coordonarea strategică" şi să rămână "partenere", în pofida diferendurilor multiple, de la comerţ la Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Şeful de stat chinez a făcut aceste declaraţii la începutul unei întâlniri trilaterale la Palatul Elysée cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"În calitate de puteri mondiale importante, China şi UE trebuie să rămână partenere, să continue dialogul şi cooperarea, să aprofundeze comunicarea strategică, să întărească încrederea reciprocă strategică, să-şi consolideze consensul strategic şi să treacă la o coordonare strategică", le-a spus Xi Jinping interlocutorilor săi.

El a pledat ca acest lucru să se producă de "o manieră care să promoveze dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor China-UE şi să aducă în permanenţă noi contribuţii la pace şi dezvoltare în lume", a adăugat el.

UE consideră oficial China un stat partener, dar şi un concurent şi un rival sistemic, notează AFP.

Relaţiile între Beijing şi Bruxelles s-au tensionat şi mai mult odată cu declanşarea, în 2023, de către Uniunea Europeană, a unei anchete asupra subvenţiilor chineze pentru maşinile electrice.

În plus, China a fost criticată de occidentali şi în speciali de europeni pentru poziţia în dosarul ucrainean. Chiar dacă face apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, ea nu a condamnat niciodată public Rusia.

Chiar dacă aceste diferende rămân, Beijingul percepe în general Bruxellesul drept un partener mai stabil şi mai previzibil decât SUA, care şi-au înmulţit în ultimii ani restricţiile comerciale şi declaraţiile ostile faţă de China.

"Sperăm că relaţiile sino-franceze şi sino-euopene se vor întări reciproc şi se vor dezvolta împreună", le-a transmis Xi Jinping lui Emmanuel Macron şi Ursulei von der Leyen.A

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.