Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping va efectua vizite în Italia, Monaco şi Franţa

Newsweek
Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping va desfăşura în perioada 21-26 martie vizite oficiale în Italia, Monaco şi Franţa, a anunţat luni Ministerul de Externe al Chinei, informează dpa preluată de Agerpres.

Xi Jinping îşi va începe turneul european cu o vizită de stat în Italia, marţi. Această vizită este urmărită cu atenţie de oficialii Uniunii Europene (UE), în condiţiile în care este de aşteptat ca Italia să semneze un acord pentru a se ralia Iniţiativei 'Belt and Road' (BRI, Noul Drum al Mătăsii) având menirea de a conecta China cu sud-estul şi centrul Asiei, Orientul Mijlociu, Europa şi Africa, prin intermediul unei reţele de infrastructură de-a lungul fostului Drum al Mătăsii.

Italia ar putea fi primul membru din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) care se va ralia acestei iniţiative în valoare de mai multe miliarde de dolari şi care este proiectul de suflet al lui Xi.

Potrivit criticilor, iniţiativa constituie o "capcană a datoriilor" pentru ţările mici, iar guvernul chinez încalcă uneori legislaţiile privind mediul înconjurător şi siguranţa muncii, notează dpa.

Premierul italian Giuseppe Conte a dat asigurări că acordul va fi un angajament "strict economic şi comercial" şi nu va avea implicaţii în planul politicii externe.

Între timp, oficialii UE discută asupra unei noi strategii în abordarea Chinei, în condiţiile unui statut tot mai mare al acesteia de puterea globală. Europenii trebuie să aibă o "abordare coordonată" faţă de China, a declarat miercurea trecută preşedintele francez Emmanuel Macron.

După Italia, Xi va efectua o vizită oficială în Monaco - o premieră pentru un şef de stat chinez în exerciţiu în acest teritoriu de peste 37.000 de locuitori. În septembrie 2018, prinţul Albert al II-lea de Monaco s-a întâlnit cu preşedintele Xi la Beijing, aminteşte AFP.

Apoi, Xi se va deplasa la Paris, în contextul în care Franţa şi China sărbătoresc în acest an 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.