Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping va fi forțat să demisioneze, afirmă surse citate de presa americană

brightspotcdn.com
xi jinping

Zvonurile care circulă în China și în diaspora chineză susțin că președintele chinez Xi Jinping, criticat pentru blocajele draconice anti-COVID-19 din Shanghai și din alte părți, va renunța la putere.

Aceste zvonuri au apărut în urma unei reuniuni de săptămâna trecută a Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, grupul de conducere colectivă care guvernează China. Zvonurile au fost atribuite în parte unui videoclip în limba chineză de pe YouTube, din 4 mai, realizat de un blogger care apare sub numele de "Lao Deng". Detaliile videoclipului s-au răspândit rapid în rețelele de socializare din China, dar au fost cenzurate la scurt timp, informează washingtontimes.com.

Bloggerul, citând ceea ce a spus că este o sursă de securitate de rang înalt din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC), a afirmat că o "lovitură de stat" a fost lansată împotriva lui Xi Jinping la reuniunea liderilor de partid de rang înalt de la Beijing. Potrivit blogului, "Xi Jinping a fost forțat să demisioneze, dar va rămâne în funcție până la o reuniune majoră a partidului în cursul acestui an".

În locul său, actualul premier Li Keqiang va prelua conducerea partidului și a guvernului. Videoclipul includea titlul "Lovitură șocantă: Xi Jinping a demisionat; Li Keqiang este noul stăpân". Se presupune că Xi a fost de acord să demisioneze în mod voluntar și nu va fi tras la răspundere pentru tulburările actuale legate de blocaje.

O purtătoare de cuvânt a CIA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Zvonurile din China sunt adesea false. Cu toate acestea, în unele cazuri, informațiile derivate din zvonuri au precedat evenimente reale. Printre exemple se numără rapoartele privind arestarea liderilor comuniști din "Banda celor patru" după moartea lui Mao Zedong în 1976 și căderea liderului regional al PCC, Bo Xilai, acuzat de corupție în 2012.

Zvonurile pot fi "scurgeri neoficiale de informații" într-o națiune cu o libertate de presă redusă și cu un control strâns al guvernului asupra mass-mediei. În schimb, mai mulți analiști ai afacerilor din China afirmă că zvonurile privind o schimbare de conducere nu sunt probabil adevărate, însă ele ar putea reflecta fie o luptă pentru putere în partid înaintea viitorului congres, fie o dezinformare deliberată a lui Xi, menită să lustruiască imaginea pătată a PCC.

Lockdown-ul din China, inclusiv din centrul financiar Shanghai, a provocat furia unor segmente mari din populația de 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei. Au circulat videoclipuri care arată proteste antiguvernamentale împotriva carantinei forțate, arestărilor și detenției persoanelor care au fost testate pozitiv pentru COVID-19.

Reacția împotriva abordării dure a guvernului alimentează "dezgustul larg" răspândit față de conducerea Chinei, inclusiv față de Xi Jinping, care s-a lăudat că a preluat controlul direct al măsurilor antipandemice. Se estimează că 330 de milioane de chinezi se află în prezent în lockdown în aproximativ 45 de orașe începând din luna martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.