Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping vrea mai multe importuri şi investiţii străine în China

Newsweek
Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping, îndemnat de omologul său american Donald Trump să reducă dezechilibrul comercial dintre cele două ţări, a pledat pentru o creştere a importurilor în China, într-un discurs preluat marţi de presa oficială, potrivit AFP, transmite agerpres.

"În privinţa comerţului internaţional, dl. Xi a făcut apel la sporirea activă a importurilor şi la stabilizarea exporturilor", a precizat China Daily, la o zi după o intervenţie a preşedintelui chinez în faţa unei instanţe naţionale responsabilă de chestiuni economice şi financiare.

Citeşte şi: Netanyahu SE OPUNE cu fermitate unui armistiţiu în sudul Siriei

El a cerut măsuri pentru o mai mare liberalizare a comerţului şi pentru simplificarea procedurilor de import, reducându-se în acelaşi timp taxele vamale ale anumitor produse de consum.

Beijingul a anunţat săptămâna trecută un excedent comercial de 42,7 miliarde de dolari în iunie, după o creştere de 17,2% a importurilor sale şi de 11,3% a exporturilor comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Chestiunea substanţialului deficit comercial american în raport cu China este una dintre preocupările preşedintelui Trump, care a acuzat Beijingul anul trecut, în timpul campaniei electorale, că 'fură' milioane de locuri de muncă Statelor Unite.

El a reproşat de asemenea Chinei că îşi subevaluează moneda pentru a-şi susţine exporturile, o acuză abandonată ulterior.

În privinţa chestiunii valorii yuan-ului, Xi Jinping a făcut apel la "menţinerea parităţii la un nivel relativ stabil, rezonabil şi echilibrat" şi ca moneda chineză să devină treptat 'o monedă de schimb internaţională', conform agenţiei Xinhua.

Citeşte şi: Avertisment de la FBI. Jucăriile conectate la internet reprezintă un PERICOL major

Liderul chinez şi-a exprimat de asemenea dorinţa pentru o deschidere mai mare a pieţei naţionale faţă de investiţiile străine.

"El a cerut eforturi mai rapide pentru ridicarea restricţiilor la acces şi la proprietate pentru străini în sectoare precum cele pentru copii, pentru persoane de vârsta a treia, arhitectură, compatibilitate, audit, comerţ, logistică, industria manufacturieră, comerţul electronic şi servicii", a relatat agenţia de presă oficială.

La Forumul economic mondial de la Davos (Elveţia) de la începutul anului, preşedintele chinez s-a poziţionat în apărător al liberului-schimb şi al globalizării, în faţa tendinţelor protecţioniste ale lui Donald Trump.

Însă oamenii de afaceri străini prezenţi în China au subliniat obstacolele cu care se confruntă în această ţară.

"Companiile cu capital străin trebuie să beneficieze de tratament naţional în ceea ce priveşte legile şi politicile", a pledat luni Xi Jinping.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.