Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Busculadă cu 78 de morți pentru un ajutor de 9 euro în Yemen

jagran.com
aglomeratie-yemen

Cel puțin 78 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite în urma unei busculade în capitala Sanaa a statului Yemen, țară care traversează o foamete cruntă. Incidentul a avut loc în timpul unui eveniment în care se distribuiau ajutoare financiare pe perioada Ramadanului, potrivit Sky News.

Potrivit Reuters, sute de oameni s-au înghesuit într-o școală pentru a primi donații de aproximativ 9 dolari. Martorii oculari au declarat că s-au tras focuri de armă pentru a încerca să se controleze mulțimea, însă un glonț a lovit un cablu electric, ceea ce a provocat explozia acestuia și a declanșat panica în mulțime.

Videoclipul tragediei din Sanaa a arătat o scenă haotică cu zeci de oameni strânși, incapabili să se miște și strigând după ajutor. Cei prinși în capcană formau un zid încâlcit de cadavre, unii își întindeau cu disperare brațele pentru ajutor. Apoi, câțiva bărbați care au fost eliberați au putut fi văzuți încercând să-i scoată pe alții din zdrobirea mortală. Imaginile din urmă au arătat pantofi și papuci îngrămădiți în grămezi, precum și eșarfe împrăștiate pe podea.

Ministerul de Interne al țării a explicat că a fost vorba de o „distribuire aleatorie de bani de către unii comercianți, fără coordonare cu Ministerul de Interne și fără organizare".

Autoritățile au promis că vor acorda un milion de riali yemeniți (aproximativ 4.000 de dolari) fiecărei familii a victimelor aglomerației. De asemenea, fiecare persoană rănită va primi 200.000 de riali yemeniți (aproximativ 800 de dolari).

Cea mai gravă criză umanitară din lume

Yemenul a fost descris de ONU drept cea mai gravă criză umanitară din lume . Nouă ani de război au ucis mii de oameni, au distrus economia și au lăsat 21,6 milioane de oameni – două treimi din populația țării – într-o mare nevoie de asistență umanitară. Zeci de mii de yemeniți trăiesc în foamete, potrivit ONU.

Conflictul țării a început ca un război civil în 2014 , când forțele Houthi au luat cu asalt capitala Sanaa și au răsturnat guvernul recunoscut internațional și susținut de Arabia Saudită. S-a transformat într-un război mai larg în 2015, când o coaliție condusă de Arabia Saudită a intervenit în încercarea de a-i învinge pe houthi.

Dar, în cele din urmă, a devenit un război proxy între Iran – care a fost acuzat că a înarmat Houthii – și Arabia Saudită, și principala arena pentru competiția lor pentru influența regională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.