Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Yuanul tranzacționat la nivel internațional a scăzut la cel mai redus nivel față de dolarul american de când datele au devenit disponibile

www.gettyimages.com
dolar yuan

Yuanul tranzacționat la nivel internațional a scăzut la cel mai redus nivel față de dolar de când datele au devenit disponibile, în 2011, scrie BBC.

De asemenea, moneda națională a Chinei a atins cel mai slab punct de la criza financiară globală din 2008.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care dolarul continuă să se aprecieze în raport cu alte monede importante, după ce banca centrală a SUA a majorat din nou ratele dobânzilor la începutul acestei luni.

Între timp, miercuri, principalii indici bursieri din Asia au scăzut puternic.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a închis în scădere cu 3,4%, indicele Nikkei, de referință în Japonia, a închis cu 1,5% mai jos, iar indicele Kospi din Coreea de Sud a încheiat ziua în scădere cu 2,4%.

Mulți investitori văd dolarul ca pe un refugiu sigur în care să își plaseze banii în vremuri de restriște.

Acest lucru a contribuit la creșterea valorii sale față de alte monede, inclusiv față de lira sterlină - care a atins luni un minim istoric față de dolar.

De asemenea, miercuri, dolarul a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani față de un grup de principale valute globale.

Banca Populară a Chinei (PBOC) a relaxat ratele dobânzilor pentru a relansa creșterea într-o economie devastată de blocajele Covid, în timp ce Rezerva Federală a SUA se mișcă agresiv în direcția opusă, în timp ce încearcă să controleze inflația.

Scăderea valorii monedei poate fi de fapt utilă pentru exportatorii din China, pentru că ar face ca produsele lor să fie mai ieftine și astfel ar putea crește cererea, potrivit Mediafax.

Acestea fiind spuse, exporturile reprezintă doar 20% din economia chineză în aceste zile, astfel că un yuan slab nu va schimba slăbiciunea fundamentală pe plan intern, cauzată în mare parte de strategia Beijingului de zero-Covid și de o criză imobiliară.

O monedă mai slabă poate duce, de asemenea, la retragerea investitorilor din țară și la incertitudine pe piețele financiare - un lucru pe care oficialii chinezi vor dori să îl evite, având în vedere că luna viitoare va avea loc Congresul Partidului Comunist.

Scăderea yuanului a provocat slăbiciunea altor monede ale economiilor dezvoltate din regiune, inclusiv a dolarului australian și a celui din Singapore, precum și a won-ului sud-coreean.

Săptămâna trecută, Banca Japoniei a intervenit pentru a susține yenul pentru prima dată din 1998, după ce moneda a slăbit în raport cu dolarul.

Piețele emergente din Asia sunt și ele vulnerabile - deoarece vând materii prime și componente fabricilor din China și astfel au devenit din ce în ce mai dependente de yuan.

În trecut, Washingtonul a acuzat China că își devalorizează intenționat moneda pentru a menține exporturile ieftine și importurile din SUA scumpe.

Deși dolarul puternic a zdruncinat piețele mondiale, este puțin probabil ca acesta să împiedice Fed să continue să majoreze ratele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.