Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zambia: Preşedintele Lungu cere introducerea stării de urgenţă

Operation World
Zambia

Preşedintele Zambiei, Edgar Lungu, a solicitat miercuri seara introducerea stării de urgenţă după o serie de incendii criminale ce vizează, conform lui, destabilizarea ţării, transmite AFP preluat de agerpres.

Marţi, principala piaţă din capitala Lusaka a fost devastată în întregime de foc, ultimul dintr-o serie de incendii foarte probabil criminale ce au afectat pieţe, clădiri publice şi companii din toată ţara. 

"Nu este nicio îndoială că cei ce au comis aceste acte iresponsabile vor să facă ţara neguvernabilă", a declarat Lungu, într-un discurs radiotelevizat. 

"În calitate de preşedinte al naţiunii, este responsabilitatea mea de a răspunde în mod adecvat pentru a contracara haosul planificat, nu voi tolera această anarhie", a continuat el, invocând articolul 31 din Constituţie privind starea de urgenţă. 

Această decizie, care trebuie să fie supusă rapid Parlamentului spre aprobare, intervine după mai multe luni de puternice tensiuni între regimul lui Edgar Lungu şi adversarii săi, care denunţă deriva autoritară a şefului statului zambian. 

Aceste tensiuni au început în luna aprilie odată cu încarcerarea şefului principalului partid de opoziţie, Hakainde Hichilema, acuzat de a fi încercat să împiedice trecerea convoiului prezidenţial. 

Urmărit pentru trădare, infracţiune pasibilă cu pedeapsa cu moartea, Hichilema este încă arestat într-o închisoare de maximă securitate din nordul ţării. 

Opozant istoric în Zambia, învins de cinci ori la prezidenţiale, Hakainde Hichilema refuză categoric să recunoască strânsa victorie a lui Edgar Lungu la alegerile din august 2016, invocând fraude, în ciuda validării rezultatului de către Curtea Constituţională. 

Luna trecută, circa 50 de deputaţi ai partidului său (UNPD) au fost temporar suspendaţi pentru a fi contestat, precum liderul lor, victoria electorală a şefului statului. 

Opoziţia şi societate civilă din Zambia îl acuză pe Lungu de reducere la tăcere a criticilor săi. 

De partea sa, acesta şi susţinătorii săi neagă orice încălcare a libertăţilor, invocând dreptul lor de a impune respectarea ordinii. 

"Ca guvern, i-am sfătuit în mai multe rânduri pe concetăţenii noştri să se abţină de la un comportament iresponsabil şi criminal, dar se pare că acest lucru nu a fost auzit", şi-a exprimat regretul, miercuri seara, şeful statului zambian. 

În timpul campaniei electorale de anul trecut, Zambia, adesea lăudată pentru calmul şi stabilitatea politică din ţară, a fost teatrul unor violenţe fără precedent între susţinătorii Frontului Patriotic, al lui Lungu, şi cei ai UPND. 

Edgar Lungu a ameninţat atunci cu luarea unor "măsuri drastice" şi cu "sacrificarea democraţiei" pentru asigurarea păcii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.