Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zece candidaţi în cursă pentru a-i succeda lui Angel Gurria la conducerea OECD

Guvernul Romaniei
Angel Gurria Dancila

Zece candidaţi, printre care un apropiat al lui Donald Trump şi doi foşti comisari europeni, sunt în cursă pentru postul de secretar general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite AFP, potrivit Agerpres.

Consiliul OECD, organul decizional al acestei instituţii internaţionale cu sediul la Paris, va "selecta un candidat care îi va succede actualului secretar general, Angel Gurria, pentru un mandat de cinci ani care va începe la 1 iunie 2021", precizează OECD, într-un comunicat de presă.

Procesul de selecţie este unul confidenţial şi se va derula prin consens, în cursul săptămânilor următoare, cu prilejul interviurilor cu candidaţii, fiind derulat de ambasadorul Marii Britanii la OECD, Christopher Sharrock.

Numele care care îi va succeda în funcţie mexicanului Angel Gurria ar urma să fie cunoscut cel mai târziu la 1 martie 2020, respectiv cu trei luni înainte de plecarea actualului secretar general, care, la capătul a trei mandate, a transformat profund OECD, extinzând Organizaţia prin includerea ţărilor în curs de dezvoltare.

Printre cei zece candidaţi se află Christopher Liddell, care a fost nominalizat de preşedintele SUA, Donald Trump. Până acum, Liddell era considerat favorit, deoarece niciun american nu a condus vreodată OECD, organizaţie care a fost înfiinţată în 1961 în forma sa actuală, chiar dacă SUA sunt principalul contributor la bugetul OECD, care a fost constituită iniţial pentru a administra planul Marshall în 1947. Însă, o eventuală înfrângere a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie ar compromite şansele lui Liddell, susţin sursele interne consultate de AFP.

Citește și: DOSAR 'Ăia 3.045.000 euro cad cu toții, nu rămâne așa în pom', îl asigura ofițerul Fleancu pe afaceristul Bogdan Savin, legat de expertiza din dosarul său penal

Un alt candidat cu şanse mari este actualul ministru australian de Finanţe, Mathias Cormann. Însă, legăturile sale cu industria minieră, precum şi calitatea de membru al unui guvern cu o atitudine sceptică faţă de schimbările climatice, ar putea constitui un handicap într-un moment în care OECD a făcut o prioritate din lupta împotriva schimbărilor climatice, au adăugat sursele.

De asemenea, doi foşti comisari europeni au intrat în cursă: suedeza Cecilia Malmström, care a ocupat postul de comisar european al comerţului, şi reprezentanta Greciei, Anna Diamantopoulou, care în perioada 1999-2004 a fost comisar pentru muncă şi afaceri sociale.

Lor li se alătură preşedintele Estoniei - Kersti Kaljulaid, cehul Vladimir Dlouhý - fost ministru al Industriei, Philipp Hildebrand - fost guvernator al Băncii Naţionale a Elveţiei, danezul Ulrik Vestergaard Knudsen - actual secretar general adjunct al OECD, polonezul Michal Kurtyka - ministru al Mediului, şi canadianul William Morneau, care până în luna august a ocupat postul de ministru de Finanţe.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 37 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.