Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zece copii belgieni ai unor combatanţi jihadişti au fost repatriaţi din Siria, în cea mai importantă astfel de operaţiune

publika.md
orfani de jihadişti copii siria

Zece copii belgieni ai unor combatanţi jihadişti şi şase mame au părăsit tabăra de la Roj, din Siria, şi erau vineri în curs de repatriere spre Belgia, informează o sursă apropiată de dosar de la Bruxelles, relatează AFP.

Operaţiunea de repatriere este cea mai importantă organizată de autorităţile belgiene după căderea organizaţiei Statul Islamic (SI) în 2019.

Pe 4 martie, a doua zi după ce a dat undă verde serviciilor antiteroriste, premierul Alexander De Croo a promis să facă "tot posibilul" pentru a-i repatria pe copiii sub 12 ani, scrie Agerpres.ro.

El a pus pe primul plan necesitatea de a ţine cont de "bunăstarea" copiilor, în contextul în care situaţia umanitară şi de securitate s-a deteriorat net în taberele din nord-estul Siriei gestionate de forţele kurde.

Este vorba, de asemenea, şi despre o chestiune de "securitate" pentru Belgia, a mai spus Alexander De Croo.

OCAM, organismul belgian însărcinat cu analiza ameninţării teroriste, a considerat că mamele şi copiii care s-au aflat în aceste tabere necesită "o supraveghere permanentă", care este "mult mai uşor" de asigurat pe teritoriul Belgiei.

La revenirea lor în Belgia, cele şase mame urmează să fie arestate şi prezentate justiţiei, în timp ce toţi copiii vor fi preluaţi de serviciile de protecţie după ce vor fi supuşi unor controale medicale, a precizat vineri ziarul belgian Le Soir.

Contactat de AFP, nici cabinetul prim-ministrului, nici parchetul federal, competent în materie de terorism, nu au dorit să comenteze.

O conferinţă de presă ar putea fi organizată sâmbătă, după ce repatriaţii se vor afla în siguranţă, a indicat o sursă oficială.

La începutul lui iunie, Belgia a organizat o misiune consulară în nord-vestul Siriei pentru a efectua această repatriere. În timpul misiunii copiilor li s-a luat sânge pentru a se asigura că sunt într-adevăr copii ai unor jihadişti cu cetăţenie belgiană. În lipsa unui acces sigur în tabăra din Al-Hol, vizita nu a fost posibilă decât în cea din Roj.

Pe 10 iunie, în faţa deputaţilor, Alexander De Croo a insistat asupra necesităţii de a acţiona cât mai curând posibil pentru a-i repatria pe copiii belgieni, precizând că situaţia mamelor va fi examinată "de la caz la caz".

Belgia este, alături de Franţa, printre ţările europene de unde au plecat cei mai mulţi combatanţi străini după declanşarea războiului în Siria în 2011. Începând din 2012, peste 400 de belgieni au plecat să lupte în rândurile grupărilor jihadiste.

Precedentul guvern belgian, înlocuit în 2020, apăra din 2017 principiul "facilitării" repatrierii copiilor de sub zece ani a căror cetăţenie belgiană a fost dovedită.

Aceste repatrieri nu au putut fi însă realizate decât printre picături în ultimii doi ani, după înfrângerea SI la Baghouz, în sud-estul Siriei.

În 2019, Belgia estima că mai multe zeci de copii belgieni se află încă în Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.