Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de mii de brazilieni au manifestat în mai multe orașe din țară împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro

profit.ro
proteste Brazilia

Zeci de mii de oameni au manifestat sâmbătă din nou în mai multe oraşe din Brazilia împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro şi a contestatei gestionări a pandemiei, care a făcut peste 461.000 de morţi şi ameninţă să se agraveze din nou, notează AFP.

În centrul oraşului Rio de Janeiro, aproximativ 10.000 de persoane purtând mască au defilat la apelul organizaţiilor de stânga şi al mişcărilor studenţeşti, scandând "Bolsonaro afară!" sau "Bolsonaro genocid!", potrivit agerpres.ro.

"Nimeni nu vrea să fie în stradă în mijlocul unei pandemii. Bolsonaro nu lasă nicio alternativă. Suntem în stradă pentru a apăra vieţi. Nu vom aştepta (alegerile prezidenţiale din) 2022. Acesta este doar începutul", a declarat Guilherme Boulos, liderul Mişcării muncitorilor fără adăpost Fost (MTST).

De la începutul pandemiei, pe care a considerat-o "gripă uşoară", preşedintele brazilian a criticat măsurile de carantină, a promovat medicamente fără eficienţă dovedită şi a pus sub semnul întrebării eficienţa vaccinurilor.

Manifestanţii au afirmat că multe decese ar fi putut fi evitate dacă guvernul începea mai devreme campania de vaccinare, care progresează lent.

De asemenea, ei l-au mai acuzat pe şeful statului că promovează despădurirea Amazoniei, violenţa şi rasismul.

Manifestaţii au fost organizate în multe oraşe braziliene, printre care Salvador (nord-est), Brasilia şi Belo Horizonte (sud-est).

Organizatorii le-au cerut participanţilor să respecte gesturile de barieră şi au distribuit măşti şi gel hidroalcoolic.

Potrivit site-ului de informaţii G1, o manifestaţie organizată la Recife (nord-est) a fost împrăştiată de poliţie cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Aceste adunări au avut loc după două weekenduri de manifestaţii în sprijinul guvernului convocate chiar de Jair Bolsonaro.

Cota sa de popularitate a ajuns la 24%, cel mai scăzut nivel, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Datafolha.

Sondaj a mai indicat că 49% dintre brazilieni sunt favorabili destituirii sale, în timp ce 46% sunt împotrivă. Ancheta de opinie îl plasează pe fostul preşedinte de stânga Lula da Silva, marele rival al lui Bolsonaro, în poziţie de favorit pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.