Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de mii de localnici, evacuați în urma erupției vulcanice din Filipine

www.thenewdaily.com.au
vulcan

Cel mai activ vulcan din Filipine, intrat în faza de erupţie în urmă cu aproape două săptămâni, a determinat evacuarea a peste 74.000 de persoane, au anunţat joi cercetătorii din această ţară, citaţi de DPA, scrie agerpres.ro

Vulcanul Mayon din provincia Albay, aflat la sud de Manila, la o distanţă de 330 de kilometri faţă de capitala filipineză, aruncă în atmosferă jeturi de lavă şi coloane de cenuşă încă de duminică, la o săptămână după ce a intrat în faza de erupţie, pe 13 ianuarie. 

Un strat de cenuşă vulcanică s-a depus în oraşele de la poalele muntelui, obligând autorităţile din Filipine să suspende cursurile şcolare în întreaga provincie. Cursele aeriene interne au fost de asemenea anulate. 

Nu au fost raportate decese deocamdată, însă autorităţile se tem de un impact negativ pe care depunerile de cenuşă vulcanică ar putea să le aibă asupra sănătăţii şi au avertizat în legătură cu condiţiile de trai existente în centrele de evacuare, care sunt foarte aglomerate. 

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs) a avertizat că această erupţie ar putea să dureze mai multe luni, întrucât presiunea magmei continuă să crească în interiorul vulcanului Mayon. 

Măsurătorile electronice au "indicat o creştere susţinută şi o gonflare a bazei vulcanului Mayon, ce concordă cu presiunea generată de pătrunderea magmatică", au transmis cercetătorii de la Phivolcs într-un comunicat. 

Autorităţile au evacuat rezidenţii care locuiesc într-o rază de 9 kilometri în jurul vulcanului, extinzând astfel zona de pericol, în urma avertismentelor referitoare la producerea unor noi erupţii violente şi a unor scurgeri de noroi generate de ploile aduse de un front atmosferic de presiune joasă. 

Vulcanul Mayon, ce are o înălţime de 2.463 de metri, a erupt de aproximativ 50 de ori începând cu anul 1616. Cea mai recentă erupţie a lui şi care a făcut victime s-a produs în mai 2013, când cinci turişti pasionaţi de drumeţii montane au murit. Alte şapte persoane au fost rănite. 

Cea mai violentă erupţie a vulcanului Mayon a avut loc în 1814, când peste 1.200 de persoane au murit şi un întreg oraş a fost îngropat sub un strat gros de cenuşă şi noroi. O altă erupţie, produsă în 1993, a ucis 79 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.