Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de mii de persoane sunt aşteptate în acest weekend la festivalurile muzicale organizate în Marea Britanie, cu condiţia de a avea un test negativ COVID-19

Rolling Stone
concert new york

Zeci de mii de persoane sunt aşteptate în acest weekend la festivalurile muzicale organizate în Marea Britanie, cu condiţia de a avea asupra lor un test negativ pentru COVID-19 sau o dovadă a vaccinării, documente considerate o parte importantă a eforturilor depuse de autorităţile naţionale pentru a ţine sub control numărul infectărilor cu noul coronavirus, potrivit Reuters, citat de agerpres.

Festivalurile Reading şi Leeds, evenimente gemene considerate adevărate ritualuri de iniţiere pentru adolescenţii care au susţinut examenele de sfârşit de an şcolar, vor fi două dintre cele mai mari concerte organizate în Marea Britanie după ce autorităţile de la Londra au renunţat la restricţii în luna iulie în urma unei campanii rapide de vaccinare. La Festivalul de la Reading au participat 105.000 de spectatori în 2019.

Întrucât luni este zi liberă în Anglia, alte manifestări cu public numeros se vor desfăşura pe teritoriul ţării, printre care şi festivalul de la Creamfields, în nord-vestul Angliei, la care sunt aşteptaţi 70.000 de oameni. Cu toate acestea, tradiţionalul Notting Hill Carnival din Londra a fost anulat din nou anul acesta.

Ministrul britanic al Culturii, Oliver Dowden, a declarat luna aceasta că desfăşurarea cu succes a Marelui Premiu al Marii Britanii (o celebră cursă din calendarul Campionatului Mondial de Formula 1) şi a turneului de tenis de la Wimbledon, care au avut loc în iulie, au demonstrat că evenimentele cu participare masivă se pot desfăşura în condiţii de siguranţă, dar că este nevoie de precauţie în cazul spaţiilor aglomerate.

Cu toate acestea, mulţi experţi în domeniul sanitar se tem că oamenii, cuprinşi de entuziasm, vor renunţat la inhibiţii, ceea ce va duce la o creştere a numărului de cazuri de COVID-19.

Meciuri de fotbal din cadrul turneului Euro 2020, precum şi un festival de surfing care a avut loc în Cornwall au dus deja la declanşarea unor focare semnificative pe teritoriul Marii Britanii, una dintre ţările cele mai greu lovite de pandemie.

Consiliul din Cornwall a spus că 4.700 de cazuri pot fi asociate cu festivalul Boardmasters, care a atras luna aceasta circa 50.000 de persoane în micul oraş de la malul mării Newquay.

Meradin Peachey, directoarea departamentului de sănătate publică pentru regiunea Reading, situată la vest de Londra, a spus că există temerea unei creşteri a numărului de cazuri având în vedere că adolescenţii din Marea Britanie au putut să se vaccineze doar de luna aceasta.

''Persoanele de 16 şi 17 ani sunt principala categorie participantă, iar ei nu sunt încă protejaţi'', a declarat ea pentru BBC News. ''Încercăm să rugăm oamenii să prezinte dovada unui test rapid înainte de a ajunge în apropierea porţilor de intrare'', a adăugat Meradin Peachey.

Numărul infectărilor şi cel al deceselor au început din nou să crească pe teritoriul Marii Britanii, cu 34.000 de cazuri şi circa 100 de decese raportate zilnic în ultima săptămână. Însă numărul spitalizărilor a rămas la un nivel mult mai scăzut în comparaţie cu cele raportate în perioadele de vârf ale precedentelor valuri ale pandemiei.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că punctele declanşatoare pentru răspândirea virusului sunt transportul în comun şi călătoriile în acelaşi autovehicul pentru a ajunge la un festival, întrucât evenimentele în aer liber, chiar şi cu un număr mare de participanţi, pot fi relativ lipsite de riscuri.

Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a spus că socializarea la festivaluri este riscantă, întrucât rata de infectare este de circa 25 de ori mai mare decât în urmă cu un an din cauza variantei Delta.

''Cred că oamenii au o tendinţă mai ridicată de a fi mai intimi unul cu celălalt, mai apropiaţi şi mai personali decât în spaţii unde publicul stă pe scaune, cum ar fi la Grand Prix'', a spus profesorul britanic, referindu-se la cursele de Formula 1.

În contextul în care industria muzicală încearcă cu disperare să repornească circuitul turneelor, organizatorii de festivaluri spun că prezentarea testelor negative şi a dovezii vaccinării va împiedica creşterea numărului cazurilor.

Centre de vaccinare mobile vor fi instalate în perimetrele festivalurilor Reading şi Leeds, al căror cap de afiş este rapperul britanic Stormzy, dar nicio persoană care se va afla sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor nu va putea fi vaccinată, au precizat organizatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.