Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de personalități și vedete, scrisoare deschisă către Vladimir Putin

alarabiya.net
Vladimir Putin Kremlin

Zeci de personalităţi celebre, între care scriitori şi actori, au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin să-l elibereze pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi şi să pună capăt a ceea ce ei au numit torturarea sa în închisoare, relatează vineri Reuters, informează Agerpres.

Scriitorii laureaţi ai premiului Nobel Svetlana Alexievici, JM Coetzee, Herta Mueller, Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk şi Mario Vargas Llosa figurează printre cei care au semnat acest apel.

Navalnîi, un fost avocat care s-a făcut cunoscut ridiculizând elita lui Putin şi denunţând o vastă corupţie în rândul acesteia, execută pedepse totalizând 11,5 ani de închisoare într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă care - potrivit lui - ar fi în întregime fabricate pentru a-l împiedica să-l sfideze pe Putin, idee pe care Kremlinul o respinge.

Autorităţile ruse afirmă că Navalnîi şi susţinătorii lui sunt extremişti având legătură cu agenţia de informaţii americană CIA, hotărâţi să încerce să destabilizeze Rusia. Acestea i-au interzis organizaţia, iar Navalnîi însuşi se confruntă cu noi acuzaţii care ar putea să-i adauge ani la pedeapsa actuală cu închisoarea.

Îngrijorați de sănătatea lui Navalnîi


Susţinătorii lui Navalnîi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi pentru sănătatea sa în ultimele săptămâni, afirmând că se tem ca el să nu moară în închisoare. Ei afirmă că el a suferit grave dureri la stomac şi o pierdere în greutate.

"El a fost trimis constant în izolare şi este închis într-o celulă din beton de mărimea unei cuşti, fără ventilaţie", declară semnatarii scrisorii, dintre care fac parte de asemenea balerinul Mihail Barâşnikov, actorii Jude Law, Benedict Cumberbatch şi scriitorii Margaret Atwood, JK Rowling şi Salman Rushdie.

"Vizitele rudelor şi apelurile telefonice îi sunt interzise, întâlnirile avocat-client au fost anulate. În pofida febrei, el este obligat să rămână în picioare toată ziua".

Semnatarii afirmă că îşi alătură vocile celor ale medicilor ruşi, care ceruseră îngrijiri medicale imediate pentru Navalnîi, şi celor ale avocaţilor ruşi şi ale unor deputaţi regionali, care cereau încetarea a ceea ce ei au numit "torturarea" lui Navalnîi.

Kremlinul a refuzat să comenteze tratamentul aplicat lui Navalnîi şi starea sănătăţii lui, afirmând că problema este de competenţa serviciului penitenciar, care a declarat în trecut că îi asigura toate îngrijirile medicale necesare.

Navalnîi a câştigat admiraţia opozţiţiei dezbinate din Rusia prin revenirea sa voluntară în Rusia în 2021 din Germania, unde fusese îngrijit pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat ca fiind o tentativă de otrăvire cu agent neurotoxic de tip militar Noviciok în Siberia.

Kremlinul a negat că ar fi încercat să-l ucidă şi a declarat că nu există nicio probă că ar fi fost otrăvit cu vreun agent neurotoxic, potrivit Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.